Britští muslimové chtějí volit liberální demokraty

Libor Stejskal Radim Klekner Libor Stejskal, Radim Klekner
5. 5. 2010 18:27
Muslimové tradičně volili labouristy, teď se od nich odvracejí

Londýn - Podpora tažení proti terorismu, které vyhlásil bývalý prezident USA George Bush, a války v Iráku a Afghánistánu, přijdou britské labouristy zřejmě draho.

Opouští je hromadně celá jedna skupina jejich tradičních voličů, totiž britští muslimové. Ti jsou nyní pevně rozhodnuti volit především liberální demokraty.

Podle průzkumu uskutečněného minulý týden mezi muslimskou populací v Británii odevzdá svůj hlas liberálům sedmdesát procent dotázaných. Politika Liberálně demokratické strany jim připadá spravedlivější vůči muslimům než ta, kterou uskutečňuje Labour Party.

"Nechceme být straničtí ale v řadě volebních okrsků jsme se rozhodli podpořit kandidáty, kteří nepatří k Labouristické straně," řekl televizní stanici al-Džazíra mluvčí Muslimského výboru pro veřejné záležitosti Tahír Šáh.

V Británii s její dvaašedesátimilionovou populací žije přibližně půldruhého milionu Muslimů. Letos chce jít volit rekordní počet těch, kdo mají britské občanství.

Kampaň proti přistěhovalcům  

Ještě hůře nežli labouristé, které letos podpoří jenom asi pětina britských muslimů, jsou na tom ovšem konzervativci. Svůj hlas jim odevzdá pouze pět procent muslimských voličů. 

Stranu Margaret Thatcherové a Johna Majora volili ostatně britští muslimové v minulosti jen zřídka.

Vůdce Konzervativní strany David Cameron teď navíc v předvolební kampani několikrát ostře napadl přistěhovaleckou politiku labouristické vlády a přislíbil, že zavede pro imigranty přísné kvóty. Ty mají míru přistěhovalectví "dostat tam, kde bylo v časech vlády toryů".

Brownovi labouristé podporu britských muslimů ztrácejí
Brownovi labouristé podporu britských muslimů ztrácejí | Foto: Reuters

Značná část imigrantů, kteří se usídlují v Británii, pochází právě z Pákistánu a dalších muslimských zemí.

V devadesátých letech se do Británie přistěhovávaly nanejvýš desítky tisíc lidí ročně, převážně z někdejších britských kolonií. Za labouristů to byly stovky tisíc, byť řadu z nich představovali občané z nových členských zemí EU hledající na britských ostrovech práci.

V šestisetpadesátičlenné Dolní sněmovně dnes zasedá patnáct poslanců náležicích k etnickým menšinám, většina z nich jsou právě muslimové.

Protižidovská Labour Party? 

Labouristé, k menšínám tradičně velmi vstřícní, si letos údajně znepřátelili také židovskou diasporu v Británii. Alespoň podle českého publicisty Benjamina Kurase.

Ten od roku 1968 žije v Londýně a vloni v Česku zakládal spolu s Petrem Machem konzervativní Stranu svobodných občanů. Kuras nedávno obvinil labouristy z antisemitismu, kterým se podle něj podbízejí britským voličům.

Ve svém blogu na Aktuálně.cz přetiskl zprávu deníku Daily Telegraph, který citoval dva labouristické poslance, podle nichž konzervativní stranu vlastní „z poloviny Lord Ashcroft (miliardář, místopředseda britských konzervativců, pozn. red) a z druhé poloviny židovští milionáři" a že „Israel má v Británii dlouhá chapadla, která financují volební kampaně a dávají peníze do britského politického systému pro svoje vlastní cíle."

Foto: Aktuálně.cz
Benjamin Kuras:
Předvolební podpásovky britských labouristů

Ačkoliv výroky obou poslanců považuje Kuras za „jeden z nejsprostějších podrazů, jaké kdy v evropské politice existovaly a jaké v ní nebylo slyšet od konce druhé světové války, v Británii velký rozruch nevyvolaly.

Tématu britských voleb se ve svém blogu na Aktuálně.cz věnují i europoslanec za ČSSD Jiří Havel a politolog Alexandr Tomský, který po emigraci z totalitního Československa žil dlouhou dobu v Británii.

Foto: Aktuálně.cz
Jiří Havel:
Poslední zvonění Gordona Browna?
Foto: Aktuálně.cz
Alexandr Tomský:
Anglické volební počasí a "nespravedlivá aritmetika."
 

Právě se děje

Další zprávy