Nová maďarská vláda má pouhých osm ministrů

Zahraničí Zahraničí
4. 5. 2010 12:06
Její premiér chce větší výkonnost, ministerstva se budou slučovat
Budoucí maďarský premiér Viktor Orbán
Budoucí maďarský premiér Viktor Orbán | Foto: Reuters

Budapešť - Budoucí maďarský premiér Viktor Orbán představil členy své nové vlády. Bude jich jen osm.

Orbánova pravicová strana Fidesz po parlamentních volbách získala dvoutřetinovou ústavní většinu. Budoucí premiér proto plánuje změny ve struktuře ministerstev, některá chce prý kvůli větší výkonnosti sloučit do velkých resortů.

Chystá také balíček reforem, od kterého si slibuje nastartování hospodářského růstu. Informovala o tom agentura MTI.

Někteří z ministrů, kteří se v nové vládě objeví, již vedla nějaký z resortů za Orbánovi minulé vlády v letech 1998-2002. Jedním z nich je i ekonom György Matolcsy, který opětovně usedne na křeslo ministra hospodářství.

Matolcsy plánuje daňové reformy, které by měly vejít v platnost v lednu 2011 a jsou doplňkem k stimulačnímu balíčku, který má posloužit k nastartování hospodářství. Ekonom také chystá snížení a zjednodušení daní i společné zdanění rodin.

Loni výkon maďarské ekonomiky klesl o 6,3 procenta. Opětovný růst se očekává v příštím roce. Hlavními výzvami pro novou vládu jsou snižování nezaměstnanosti a řešení státních financí. Země se totiž potýká se značnými dluhy.

Předovlební mítink strany Fidesz v Budapešti
Předovlební mítink strany Fidesz v Budapešti | Foto: Reuters

Maďarsko by podle Matolcsyho mělo být schopno stanovit termín pro přijetí eura v roce 2011. Vše prý závisí na skutečném stavu rozpočtu, který má ministr teprve převzít.

Ministerstvo zahraničí se dostane do rukou Jánosi Martonyimu. Ten v rozhovoru pro rakouský deník Die Presse prohlásil, že slovensko-maďarské vztahy "nejsou tak špatné". Fidesz je podle Martonyiho připraven se Slovenskem jednat.

Slovenský premiér Robert Fico ale již před maďarskými parlamentními volbami avizoval, že vítězství Fidesz vážně naruší slovensko-maďarské vztahy. Orbán totiž chce udělit občanství Maďarům žijícím v zahraničí. Počítá ale s tím, že dotyčné státy nejprve musí souhlasit.

Post ministra vnitra má zastávat někdejší šéf policie Sándor Pintér, který úřad vykonával i za Orbánovy první vlády.

Opozici se nelíbí, že Fidesz může díky ústavní většině lehce měnit základní zákony. Orbán se ale brání, nelze prý od něj očekávat žádné ukvapené ústavní změny.

 

Právě se děje

Další zprávy