Rusko uveřejnilo na internetu tajné dokumenty o Katyni

Radim Klekner Radim Klekner
28. 4. 2010 17:30
Polští experti hovoří o gestu ze strany Moskvy, materiály ale podle nich neodhalují nic nového

Moskva - Na příkaz prezidenta Dmitrije Medveděva dnes ruská archivní správa zveřejnila dokumenty o masakru tisíců polských důstojníků uskutečněném v Katyni v roce 1940. Dosud utajované dokumenty jsou podle agentury ITAR-TASS přístupné na webových stránkách Federální archivní agentury.

Ve Varšavě byla zpráva přijata s povděkem, polští historici ale zdůrazňují, že jde o již známé materiály, které nevrhají na katyňskou tragédii v žádném případě nové světlo.

"Rozhodnutí o umístění dokumentů, které naši historici znají už léta, na web, neznamená nic nového," řekl v rozhovoru pro rádio TOK FM dr. Slawomir Debski z Polského institutu mezinárodních vztahů. "Rusko chce jen zamezit spekulacím a mýtům existujícím v rámci veřejné debaty. Chce ukázat, že pravdu nemají ti, kdo tvrdí, že dokumenty jsou zfalšované."

Stalinův výnos

Mezi jinými obsahují dnes zveřejněné materiály výnos z 5. dubna 1940 podepsaný Stalinem, šéfem tajné policie Berijou a dalšími členy politbyra, podle kterého je "nezbytné" zlikvidovat Poláky vězněné tzv. Lidovým komisariátem vnitřních záležitostí (NKVD). 

Materiály dostává veřejnost k dispozici vůbec poprvé, a to v elektronické podobě. ITAR-TASS zdůrazňuje, že jde o kompletní archiv "autentických" dokumentů včetně všech poznámek.

Přístup do archivu na webové adrese: http://www.rusarchives.ru/ 

Nebo přes webovou stránku stanice Echo Moskvy: http://www.echo.msk.ru/blog/echomsk/675404-echo/

"Jsou to jedinečné dokumenty z tzv. prvního balíku, který byl po dlouhá desetiletí uchováván v archivu Politbyra ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu," citovala agentura šéfa Rosarchivu Andreje Artizova. "Přístup do tohoto archivu měl pouze generální tajemník a vedoucí kanceláře aparátu ústředního výboru strany, nikdo jiný."

Artizov připomněl, že v roce 1992 poslal tehdejší ruský prezident Boris Jelcin kopie dokumentů svému polskému protějšku Lechu Walesovi. 

Pomoci mohla smrt Kaczyńského

Ze strany Kremlu jde o bezprecedentní krok, který má zjevně přispět ke zlepšení polsko-ruských vztahů. Materiály se zatím dostaly do rukou jen omezenému okruhu badatelů.

Katyňskou tragédii ztvárnil vynikajícím způsobem filmový režiséř Andrzej Wajda
Katyňskou tragédii ztvárnil vynikajícím způsobem filmový režiséř Andrzej Wajda | Foto: Aktuálně.cz
 

"Elektronická podoba materiálů ale zatím na oficiálních webových stránkách našich federálních orgánů nikdy vystavena nebyla," zdůraznil šéf archivu.

Moskva podobný krok dlouhé roky vylučovala v obavách z toho, že by se na světlo mohly dostat závažné skutečnosti provázející hromadnou popravu 22 tisíc polských důstojníků, poddůstojníků a příslušníků inteligence, které v lesích západně od Smolenska nechala v roce 1940 povraždit Stalinova tajná policie.

Medveděva k němu mohla přimět tragická smrt polského prezidenta Lecha Kaczyńského, který zahynul 10. dubna společně s dalšími 95 osobami v troskách letounu u smolenského letiště, když přilétal na slavnostní ceremoniál u příležitosti sedmdesátého výročí katyňského masakru.

Běloruský seznam

Zločin odhalili světu v roce 1943 Němci, kteří do Katyně pozvali k exhumaci těl zavražděných Poláků mezinárodní komisi expertů a novináře. Sověti ale následně obvinili z masakru německé jednotky.

V lidově demokratickém Polsku byla veřejnosti po čtyřicet let předkládána právě tato verze událostí, ačkoliv celý národ věděl, že jde o lež šířenou komunistickým režimem.

Mezi dnes zveřejněnými dokumenty ale chybí přinejmenším tzv. běloruský seznam se jmény 3870 Poláků, kteří byli ve věznicích v Bělorusku a kteří zmizeli neznámo kam. Se vší pravděpodobností je rovněž povraždila NKVD.

Jejich příbuzní se před šesti lety obrátili na Evropský soud pro lidská práva, Rusko ale materiály odmítlo zveřejnit  s tím, že jsou v nich informace týkající se státního tajemství. 

 

Právě se děje

Další zprávy