Slovenské žáky čeká nový předmět.Výchova k vlastenectví

Zahraničí Zahraničí, Aktuálne.sk
28. 4. 2010 7:15
Slovenská televize musí podle nového zákona kolem půlnoci odvysílat hymnu
Bratislavský hrad.
Bratislavský hrad. | Foto: Pavol Urbi, Aktualne.sk

Bratislava - Nový školní rok čekají žáky slovenských státních, soukromých i církevních škol nové povinnosti.

Vládní koalice rozhodla, že ve školácích  upevní vlastenectví prostřednictvím zákona o státních symbolech. Na svojí poslední schůzi před červnovými volbami zákon odhlasoval slovenský parlament.

Na školách zazní hymna dvakrát za rok, a to na začátku a na konci školního roku. V třídách budou mít školáci tematickou nástěnku, na které bude státní vlajka a znak, text hymny a preambule slovenské ústavy.

V každé škole také má být celý text ústavy a text hymny umístěn na "důstojném místě." Vznikne i nový vyučovací předmět. Výchova k vlastenectví.

"Každý je povinný zachovávať úctu k štátnym symbolom Slovenskej republiky. Výchova k vlastenectvu a úcte k štátnym symbolom Slovenskej republiky musí byť zaradená do štátneho vzdelávacieho programu škôl," píše se v novele zákona.

Ján Slota.
Ján Slota. | Foto: Ondřej Besperát

Hymna by podle zákona měla zaznít také před prvním a posledním zasedání vlády i jednání parlamentu během jednoho volebního období.

V čase mezi půl dvanáctou večer a půl jednou ráno musí zaznít hymna také z obrazovky Slovenské televize a z vysílání Slovenského rozhlasu.

Schválená podoba je poněkud mírnější obdobou zákona, který parlament dříve schválil na návrh Slovenské národní strany (SNS). Ten počítal s tím, že hymna se bude hrát ve státních školách každé pondělí a státní zaměstnanci budou skládat slib věrnosti.

Proti návrhu se ale zvedl velký odpor veřejnosti, takže premiér Robert Fico nakonec vyzval prezidenta Ivana Gašparoviče, aby zákon nepodepisoval. Prezident jej pak skutečně vrátil parlamentu.

Poslanci za SNS dnes na protest nejprve opustili jednací sál, nakonec se ale vrátili a novou verzi zákona o vlastenectví podpořili.

 

Právě se děje

Další zprávy