Češi v Německu nakupují stále více, zjistila studie

Monika Horáková
27. 4. 2010 17:18
Němci naopak ztrácejí zájem o pohonné hmoty u českých pump.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Drážďany - Saské obchody se stále častěji stávají cílem zákazníků z Česka. Naopak pro Němce již pohonné hmoty natankované za českou hranicí ztrácejí na zajímavosti. Uvedl to ve své studii o území euroregionu Elbe-Labe Hartmut Kowalke, profesor Technické univerzity v Drážďanech. 

Studie bude podle serveru Freie Presse dokončena v srpnu letošního roku. Již nyní jsou ale známy některé výsledky zkoumání. Češi podle nich mají v německých obchodech největší zájem o potraviny, elektroniku a oblečení.

"Čeští zákazníci přicházejí zejména proto, že za zbožím očekávají kvalitu," uvedl pro Freie Presse profesor Kowalke.

Dalším důvodem, proč jezdí Češi do Německa nakupovat, je příznivý měnový kurz a také to, že v Česku stále stoupá nákupní síla. Opačný trend lze však sledovat na německé straně. "Víkendový nákup za hranicí, tak jak tomu bylo ještě před několika lety, se již nevyplatí," řekl Kowalke. "Dlouhodobě lze počítat s vyrovnáním cenových hladin v obou státech."

Podle studie je také zřejmé, že hospodářská krize nepostihla české konzumenty tolik jako konzumenty v Německu. "Česko není tolik závislé na vývozu," uvedl Kowalke.

Do Saska přijíždějí nakupovat lidé ze severních Čech, výjimkou nejsou ani nakupující z Prahy. Zejména mladí lidé spojují nákupy v Německu také s volnočasovými aktivitami, uvedla studie.

"Usilujeme o to, aby lidé nenavštěvovali českou, příp. německou stranu hranice jen kvůli nákupům. Vydáváme proto například katalog kulturních a sportovních zařízení na obou stranách hranice," řekla Aktuálně.cz Klára Pavlíčková z kanceláře Euroregionu Elbe-Labe.

 

Právě se děje

Další zprávy