Cena za plyn? Ruská flotila zůstane na Krymu

Radim Klekner Radim Klekner
21. 4. 2010 17:50
Ceny plynu rostou, Ukrajina si ale nemůže dovolit platit totéž co členské země EU
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Charkov - Ukrajina prodloužila Rusku smlouvu o pronájmu námořní základny u Sevastopolu. A to o rovných pětadvacet let. 

Jen díky tomuto ústupku se jí podařilo dosáhnout dohody o nových, výrazně nižších tarifech pro dodávky ruského plynu, kterou dnes s Moskvou uzavřela.

Ukrajinský distributor Naftogaz dostane na základě dnešní dohody slevu ve výši sto dolarů z ceny počítané za 1000 krychlových metrů suroviny.

Podmínkou je, aby se tato cena vyhoupla přes hranici 330 dolarů. Jestliže bude nižší, bude sleva činit třicet procent z dané částky.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se se svým protějškem Dmitrijem Medveděvem zároveň dohodl na tom, že Kyjev letos odebere pouze 30 miliard kubických metrů ruského plynu. Tedy o šestinu méně, než ukládá kontrakt podepsaný v roce 2009 předchozí premiérkou Julijí Tymošenkovou.

Ceny ruského plynu jsou nyní počítány pro každé čtvrtletí nově, v souladu s tím, jak se vyvíjí těžba.

Kolonizátorská politika

Smlouva o pobytu černomořské flotily měla vypršet v roce 2017. Předchozí ukrajinský prezident Viktor Juščenko se k jejímu prodloužení stavěl negativně, postoj Moskvy označoval za "kolonizátorskou politiku" a pobyt flotily v ukrajinských vodách za "destabilizační faktor".

Předchozí prezident Ukrajiny Juščenko (vlevo) Moskvě nevyhovoval, s Janukovyčem má být všechno snadnější
Předchozí prezident Ukrajiny Juščenko (vlevo) Moskvě nevyhovoval, s Janukovyčem má být všechno snadnější | Foto: Reuters

Nová ukrajinská vláda a prezident Janukovyč se na danou problematiku dívají jinak. Ukrajina také již oficiálně oznámila, že nebude usilovat o vstup do NATO, jako tomu bylo za Juščenka.

Spor o plyn mezi Ukrajinou a Ruskem zastavoval s úderem Nového roku takřka pravidelně dodávky do Evropy.

Půjčka od MMF

Průměrná cena, kterou platí členské země Evropské unie, se pohybuje kolem 300 USD. Ukrajina loni platila za plyn na základě smlouvy, kterou uzavřela v lednu 2009 Tymošenková, 209 dolarů.

Letos ale tarif, upravený podle aktuální těžby, činil v prvním čtvrtletí již 306 USD. Ve druhém měl Kyjev platit 320 dolarů.

Ukrajina, která se nyní snaží sjednat s Mezinárodním měnovým fondem půjčku ve výši 12 miliard dolarů, si vysoké ceny plynu nemůže dovolit. Koncem roku bude muset vyrovnat splátky dřívějších dluhů.

"Pokud se prezidenti dokáží dohodnout na ceně okolo 240 dolarů, nebude muset Ukrajina zvýšit ceny spotřebitelům," řekl novinářům krátce před jednáním náměstek ukrajinského premiéra Sergej Tygypko.

Běloruský scénář

Ukrajinci mohli dopadnout ještě hůř. Přesněji tak, jako nedávno dopadli Bělorusové.

Minsk dostává ruský plyn s výraznou slevou, neboť je součástí celní unie mezi Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem. V letošním prvním čtvrtletí Bělorusové platili ruskému Gazpromu za tisíc krychlových metrů plynu 168 dolarů.

Jedenatřicátého března jim ale nezbylo ni jiného než podepsat obchodní smlouvu, na jejímž základě ruský koncern Gazprom získal v běloruské plynárenské společnosti Beltransgaz padesátiprocentní podíl.

Teď Rusové tlačí na Minsk, aby umožnil navýšení podílu nad 50 procent. A také, aby souhlasil s tím, že obchodovat s plynem se v rámci celní unie bude v rublech a nikoli dolarech.

Rusko se rovněž snaží získat blokační podíl v ukrajinském výrobci letadel Antonov, který dodává na trh největší transportní letouny na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy