Živě: Nebe uzavřeno, sopečný mrak postoupil přes Česko

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
17. 4. 2010 17:17
Jak erupce sopky na Islandu omezuje život v Evropě, sledujte v online reportáži
Zrušeno, hlásí letiště napříč Evropou. A také v České republice. Snímek z letiště v Praze Ruzyni
Zrušeno, hlásí letiště napříč Evropou. A také v České republice. Snímek z letiště v Praze Ruzyni | Foto: Jan Langer

Praha - Mračno sopečného popela ze sopky pod islandským ledovcem Eyjafjallajökull bude zřejmě ovlivňovat život v Evropě i v nejbližších dnech.

Vyplývá to z vyjádření meteorologů. Podle nich sice aktivita vulkánu polevuje, ale i tak chrlí další a další popel.

Nad většinou starého kontinentu se už v pátek zastavil letecký provoz. A není jisté, kdy zase letadla vzlétnou. V Německu kvůli velkému mraku popela nejméně do dnešních dvou hodin odpoledne nepřistanou žádná letadla.

Omezení se nevyhnula ani českému vzdušnému prostoru, Ruzyně se otevře nejdříve v neděli. Meteorologové navíc potvrdili, že nejvyšší koncentrace popela jsou v severních Čechách, mrak se ale šíří dál.

Situaci sledujeme v podrobné online reportáži:


Oznámení

Důležité

Zajímavost

17:16 - Belgie prodloužila uzávěru svého vzdušného prostoru. Podle agentury Reuters se letiště znovu otevřou nejdříve zítra v šest hodin ráno. Ke stejnému kroku přistoupilo i Německo.

17:11 - Letiště Praha oznámilo, že kvůli pozastavení letů připravilo na neděli od 09:00 exkurze do tranzitní zóny svého Terminálu 2. Zájemcům nabídne také prohlídky nejmodernější letištní techniky - hasičských vozů a letištních speciálů. Ve spolupráci s Českými aeroliniemi bude možné se podívat i do letadel Boeing 737 a Airbus 320.

16:24 - Prezidentská kancelář zrušila kvůli sopečnému prachu ve vzduchu cestu Václava Klause do Lotyšska. Prezident s chotí Livií měl na dvoudenní návštěvu odletět v pondělí. Hrad v současnosti hledá s kolegy v Rize nový termín státní návštěvy. Vedle jednání s nejvyššími lotyšskými politiky měl Klaus zavítat do Památníku svobody v Rize, na podnikatelské fórum a do letoviska Jurmala.

15:19 - Kvůli částicím prachu v ovzduší nehrozí lidem větší nebezpečí než při jejich obvyklých vyšších koncentracích a smogu, řekla dnes ČTK mluvčí Sdružení praktických lékařů Irena Kudrnovská. Přesto by se prý malé děti, senioři nebo astmatici pro jistotu radši neměli zdržovat venku.

Meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu hlásí, že sopečný mrak postoupil přes Česko dále k východu až jihovýchodu, během první poloviny noci na neděli se zřejmě rozšíří až nad Černé moře, sever Balkánského poloostrova a evropskou část Ruska. Kvalitu ovzduší přechod vulkanického oblaku na našem území ale zatím nezhoršil. Podle předpovědních modelů Met Office se sopečný popel nad Evropou střední vyskytuje ve výšce 0 až 11 km. Pozorovány jsou zejména koncentrace prachových částic PM10, které zůstávají pod svými imisními limity. Oproti pátku sice místy nepatrně přibylo jejich množství v ovzduší, to je ale způsobeno charakterem počasí - kdy nás ovlivňuje oblast vysokého tlaku vzduchu postupující od západu a na našem území vane pouze slabý proměnlivý nebo severozápadní vítr o rychlosti do 4 m/s. Větší problémy by tak dnes neměli pocítit ani astmatici.

13:41 - Aktivita vulkánu v ledovci Eyjafjallajökull podle islandských odborníků pokračuje, ale pravděpodobně již s menší intenzitou. Nicméně větry zřejmě oblak sopečného popela budou hnát směrem k Evropě ještě nejméně čtyři až pět dní. Podle meteorologů nyní oblak sopečného popela stoupá do výšky zhruba pěti až osmi kilometrů, což je o tři kilometry níže, než když sopka před několika dny začala chrlit.

12:58 - Služba Eurocontrol dnes oznámila, že letový provoz nad převážnou částí severní a střední Evropy bude kvůli sopečnému popelu z islandského vulkánu i dnes zastaven. Změny se nepředpokládají pro příštích 24 hodin. Služba také podle agentur Reuters a AFP uvedla, že v Evropě bylo dnes zrušeno 16 000 letů z 22 000 plánovaných.

11:13 - Vědci mohou poprvé od začátku erupcí zkoumat vulkán Eyjafjallajökull. Zlepšila se totiž viditelnost, a geologové tak mohou vyletět přímo nad kráter. To jim pomůže odhadnout, jak dlouho může ještě sopka chrlit popel. Aktivita vulkánu se podle nich zvýšila, sloup popela a dýmu stoupá až do výšky 8,5 kilometru.

10:49 - Mrak míří na východ, letiště uzavřelo Bělorusko a Ukrajiny. Ruský vzdušný prostor je sice otevřen, ale ruší se některé lety na sever a západ země. Na Islandu jsou letiště v provozu a na severu Švédska se vzdušný prostor postupně otvírá.

10:05 - Vzdušný prostor nad Českem zůstane kvůli oblaku sopečnému prachu uzavřen do nedělních 12:00. Na základě dohody s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) a organizací Eurocontrol to rozhodl řídící štáb. Řekla mluvčí pražského letiště Michaela Lagronová.

09:03 - Stále se nelétá se ani nad Polskem, které dnes i zítra truchlí za oběti leteckého neštěstí prezidentského letounu. Na pietních akcích se přitom očekávají zahraniční delegace z celého světa. Otevření vzdušného prostoru nad Polskem během dneška je málo pravděpodobné. Řekl to mluvčí úřadu pro letectví

08:52- Letový provoz v Evropě je stále kvůli sopečnému popelu ochromen. Uzavřen je vzdušný prostor Německa a Británie do 20:00. "Aktuální předpovědi ukazují, že se situace během soboty ještě zhorší," citovala agentura Reuters oficiální vyjádření britského úřadu pro civilní letectví. "Myslím, že Evropa zažívá pravděpodobně největší narušení letecké dopravy od 11. září. Co se týče uzavření vzdušného prostoru, je situace dokonce horší než tenkrát," prohlásil podle Reuters mluvčí britského úřadu pro civilní leteckou dopravu.

08:25 - Sopečný mrak zastaví letecký provoz nad Českem na celý den. Letový klid v Česku byl kvůli oblaku sopečného prachu z islandské sopky prodloužen do dnešních 18:00, uvedli mluvčí letiště a letového provozu. "Do šesté hodiny dneska večer se určitě létat nebude," uvedla mluvčí pražského letiště Michaela Lagronová. Podle ní existuje velká pravděpodobnost, že lety nebudou moci být obnoveny ani po této hodině, kdy by měly být zveřejněny další informace.

06:35 - Irská nízkonákladová společnost Ryanair podle Reuters oznámila, že zruší všechny lety z a do severní Evropy do pondělí 14:00 hodin. V Německu kvůli velkému mraku popela nejméně do dnešního 14:00 nepřistane žádné letadlo, letový provoz však nevylučuje prodloužení, uvedla v sobotu brzy ráno agentura DPA. Problémy hlásí i další evropské země, letiště uzavřela i Itálie

06:30 - Nad Českou republikou a letištěm v Praze-Ruzyni dále panuje letový klid, který způsobil oblak prachu z islandské sopky. Brzké obnovení provozu přitom není zdaleka jisté, letiště se chystá zveřejnit první dnešní informace v 08:00. Krizový štáb bude s největší pravděpodobností informovat o tom, jak dlouho budou muset letadla ještě zůstat na zemi. Meteorologové v pátek varovali, že mimořádný stav může trvat do dnešních odpoledních hodin.

06:15 - Výbuch islandské sopky pod ledovcem Eyjafjallajökull zkomplikoval život také čelnému islandskému vulkanologovi Árnimu Snorrasonovi. Odborník na sopečnou činnost uvízl v Nizozemsku. "Ta situace pro mě není optimální," citovala ho agentura DPA.

 

Právě se děje

Další zprávy