Východní Němci nejsou zvláštní etnikum, rozhodl soud

Monika Horáková
16. 4. 2010 7:02
Jsou možná diskriminováni, ale nikoli kvůli etnické příslušnosti, rozhodl soud.
V rámci německého sjednocení zaplavily staré spolkové země statisíce "Ossies" hledajících nový život
V rámci německého sjednocení zaplavily staré spolkové země statisíce "Ossies" hledajících nový život | Foto: Ondřej Besperát

Štutgart - Německá firma nepřijala uchazečku o práci kvůli jejímu původu v bývalé Německé demokratické republice, a tím ji diskriminovala. Tvrdí to její právník Wolfgang Nau. Soud ve Štutgartu však jeho domněnku nepotvrdil.  

Wolfgang Nau zastupoval před soudem devětačtyřicetiletou Gabriele S., která pochází z území někdejšího "východního Německa". Ještě před pádem Berlínské zdi se však přestěhovala na Západ.

Žena se v červenci 2009 ucházela o pozici účetní v jedné ze štutgartských firem. Nebyla však přijata a firma jí zaslala veškeré podklady z výběrového řízení zpět. Na jednom z vrácených listů bylo ručně poznamenáno "(-) Ossi". "Ossi" je německá zkratka užívaná pro Němce z NDR. Naopak "Wessi" označuje obyvatele Spolkové republiky Německo.   

"Diskriminace na základě původu z Německé demokratické republiky je v současném Německu častá. Ovšem doposud nebyl žádný zaměstnavatel natolik krátkozraký, aby důkaz o této diskriminaci poskytnul také písemně," řekl Nau podle serveru Focus Online.

Firma ovšem tvrdila, že proti uchazečce žádné výhrady kvůli jejímu původu neměla. Zakroužkované mínus znamenalo, že žena neměla dostatečnou kvalifikaci, uvedl právník zastupující štutgartskou společnost. Výraz "Ossi" byl zase použit v pozitivním smyslu, protože firma podle něj měla se zaměstanci z NDR dobré zkušenosti. 

  

Diskriminace to možná byla

Jak poznamenává server Focus Online a mnohá další média, soud musel nejdříve rozhodnout, zda tzv. východní Němci vůbec tvoří zvláštní etnikum. Takto totiž argumentoval právník žalující strany.

"Wolfgang Nau uvedl, že obyvatelé bývalé NDR vytvořili na základě svého jazyka, původu, kultury a historie vlastní etnickou skupinu," napsal server Stern.de.

Soud však takovou argumentaci nepřijal. Podle něj  by "situace mohla být považována za diskriminační. Nejedná se však o zákonem zakázanou diskriminaci na základě etnického původu," napsal Stern.de.

"Etnický původ neznamená pouze původ z určitého regionu," uvedl podle serveru Sueddeutsche.de předsedající soudce. "Společný etnický původ musí být vyjádřen také společnou tradicí, jazykem, náboženstvím, odíváním či způsobem stravování. A to "východní Němci" nesplňují," dodal soudce.

Takové rozhodnutí nepřekvapilo ani brněnského sociologa Michala Vašečku z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. "Argumentace, která by se opírala například o lokální identitu, by byla smysluplnější. Na základě příslušnosti k nějakému regionu může docházet k diskriminaci, navíc pokud je tento region spojený s negativními stereotypy," uvedl sociolog pro Aktuálně.cz. 

Zdůraznil také, že ačkoli někteří obyvatelé tehdejší NDR dnes pociťují jistou nostalgii, rozhodně tato skupina nevykazuje znaky zvláštního etnika.      

 

Právě se děje

Další zprávy