Šéfové Facebooku nechtějí tísňové tlačítko pro děti

Radim Klekner Radim Klekner
13. 4. 2010 18:34
Scotland Yard naléhá na opatření proti pedofilům zneužívajícím sociální sítě
Facebook má 400 milionů uživatelů, ne každý jej však používá k účelu, za jakým byl vytvořen
Facebook má 400 milionů uživatelů, ne každý jej však používá k účelu, za jakým byl vytvořen | Foto: albinoblacksheep.com

Washington - Vedení sociální sítě Facebook je ochotno spolupracovat s organizacemi pomáhajícími dětem a mladistvým před sexuálním zneužíváním.

Instalaci speciálního tísňového tlačítka, s jehož pomocí by se osoby, jež se cítí být vystaveny nežádoucímu zájmu druhé strany, mohly obrátit na příslušné úřady, ale nepovažuje za nutné.

"Facebook je v tomto ohledu jedním z nejbezpečnějších míst na internetu," tvrdí ředitel evropské centrály Facebooku Richard Allen. Postačující jsou podle něj stávající opatření umožňující hlásit kupříkladu pokusy o tzv. grooming, tedy snahu domluvit si s nezletilým schůzku pomocí sociálních sítí se zjevným úmyslem navázat sexuální vztah.

Allen jednal za tímto účelem ve Washingtonu s ředitelem Střediska pro internetovou ochranu zneužívaných dětí (Ceop) sídlícího v Londýně Jimem Gamblem.

Na tlačítko naléhá i Scotland Yard

Podle Allena mohou nyní osoby, jež se cítí být ohroženy, aktivovat speciální internetovou adresu, s jejíž pomocí se lze v USA obrátit na podobné organizace jako je Ceop. Stejné spojení je Allen ochoten vytvořit pro mladé Brity.

Facebook začínají pedofilové využívat k tzv. groomingu.
Facebook začínají pedofilové využívat k tzv. groomingu. | Foto: Bleskově

Na zřízení "tísňového tlačítka" naléhá také ředitel Scotland Yardu sir Paul Stephenson, který v tomto ohledu podepsal otevřený dopis adresovaný vedení Facebooku.

Tato sociální síť má nyní ve světě na čtyři sta milionů uživatelů. Jelikož je volně přístupná i dětem, začali ji postupně využívat také pedofilové s cílem navázat s nic netušící obětí kontakt.

Ceop tvrdí, že za první tři měsíce tohoto roku obdržela přes 250 e-mailů upozorňujících na pokusy o nežádoucí kontakt, z nichž čtyřicet procent spadalo do kategorie groomingu.

"Domníváme se, že se jedná o experty na vytvoření úžasného internetového prostředí," řekl Gamble na adresu vedení Facebooku. "Nejsou ale experty na vymáhání práva a sílu odstrašujících prostředků, které dávají jistotu rodičům." 

Vražda Ashleigh Hallové

Facebook použil loni v Británii pětatřicetiletý sexuální delikvent Peter Chapman, který se s jeho pomocí vetřel do přízně sedmnáctileté dívky z hrabství Durham Ashleigh Hallové.

S tou si následně umluvil schůzku, na níž dívku znásilnil a uškrtil. Mrtvé tělo zanechal v poli nedaleko durhamského Sedgefieldu.

Chapman si umístil na Facebook svou starší fotografii s odhalenou hrudí s tím, že se jmenuje Peter Cartwright a ještě mu není dvacet.

Policie přitom po Chapmanovi, který byl v roce 1996 odsouzen za znásilnění dvou prostitutek pod hrozbou použití nože k sedmi letům vězení, pátrala od ledna, kdy se přestal hlásit soudnímu dohližiteli. Teprve v září, měsíc před zavražděním Hallové, po něm úřady vyhlásily celostátní pátrání.

 

 

Právě se děje

Další zprávy