Maďarská pravice drtivě vítězí. Sahá po ústavní většině

Zahraničí Zahraničí, Aktuálne.sk
12. 4. 2010 7:58
Maďaři viní z hluboké krize ve své zemi předchozí vlády socialistů
Oslavy v centru Budapešti.
Oslavy v centru Budapešti. | Foto: Reuters

Budapešť - První kolo maďarských parlamentních voleb skončilo v neděli jasným vítězstvím pravicové strany Fidesz.

Po sedmi letech vlády socialistů zemi vedl poslední rok přechodný úřednický kabinet, teď se rýsuje velká změna.

Fidesz má po prvním kole jistých 206 poslaneckých křesel z celkového počtu 386. Socialistická strana má pouhých 28 mandátů, o dva více než krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik), které tak skončilo na třetím místě.

Převedeno na procenta získal Fidesz přes 52 procent hlasů, socialisté 19,3 a Jobbik 16,7 procenta. Do parlamentu se ještě dostala strana s názvem Politika může být jiná, která má převážně liberální a ekologický program.

Hlasovalo přes 64 procent oprávněných voličů.

V okrscích, kde žádný politik nezískal nadpoloviční většinu hlasů, se bude konat 25. dubna druhé kolo. Zatím není rozhodnuto o obsazení 121 parlamentních křesel.

Vůdce Jobbiku Gábor Vona.
Vůdce Jobbiku Gábor Vona. | Foto: Reuters

Základní otázka před druhým kolem zní: Podaří se Fideszu celkem získat přes dvě třetiny hlasů, a tím i ústavní většinu?

Ze 121 mandátů stačí straně bývalého premiéra Viktora Orbána získat jen 48. Je pravděpodobné, že se jí to podaří, protože ve většině okrsků její kandidáti první kolo vyhráli. Jen ve dvou okrscích v Budapešti na tom byli lépe socialisté.

Na Vörösmartyho náměstí v Budapešti se už včera večer shromáždily stovky stoupenců Fideszu, kteří mávali národními i stranickými vlajkami a oslavovali vítězství.

Šéf strany Viktor Orbán na shromáždění řekl, že ještě nikdy si takové množství Maďarů nepřálo změnu jako v této volební kampani.

Viktor Orbán.
Viktor Orbán. | Foto: Ondřej Besperát

"Toto vítězství nepatří Fideszu, patří vám a Maďarsku," řekl. "Stojím před největším úkolem svého života. Tento úkol není neřešitelný, ale potřebuji vás všechny," dodal Orbán, který už byl premiérem v letech 1998 až 2002.

"Maďarsko dnes opět ukázalo světu, že je znovu dobré být Maďarem. S radostí oznamují vám a celému světu, že Maďarsko se se zdviženou hlavou vrátilo na hlavní ulici dějin," pokračoval volební vítěz.

Mluvčí Fideszu Péter Szijártó ještě před sčítáním hlasů vyloučil koalici s extrémně pravicovým Jobbikem.

I tato strana uspořádala večer v Budapeští mítink. Její předseda Gábor Vona prohlásil, že Jobbik podporují dvě třetiny Maďarů, i když si to neuvědomují. Připustil ale, že třetí místo je pro některé představitele strany zklamáním. Doufali, že na tuto pozici odsunou socialisty.

Maďarský parlament.
Maďarský parlament. | Foto: Reuters

"Ještě jsme nezatloukli poslední hřebík do rakve socialistů," prohlásil Vona.

Viktor Orbán slibuje, že omezí státní byrokracii, přidusí korupci a do deseti let vytvoří milion pracovních míst.

Maďarská ekonomika loni poklesla o 6,3 procenta, nezaměstnanost je na deseti procentech.

Loni v říjnu si Budapešť zajistila od fondu a EU úvěr ve výši přibližně 25 miliard dolarů. Podmínkou bylo snižování vládního dluhu formou mnohdy drastických úspor na sociálních výdajích.


 

 

Právě se děje

Další zprávy