Varšava vyšla do ulic. Sledovala rakev svého prezidenta

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
11. 4. 2010 17:30
Jedna z největších polských tragédií tak, jak se stala minutu po minutě
Foto: Reuters

Moskva - Letadlo polského prezidenta Lecha Kaczyńského se zřítilo během přistání na letišti v ruském Smolensku.

Nikdo z desítek lidí na palubě, mezi nimiž převažovali polští prominenti veřejného života, havárii nepřežil.

První zpráva o události vešla ve známost v sobotu po ránu, od té doby jsme sledovali vše podstatné kolem polské tragédie v online přenosu.


Projev

Důležité

Zajímavost

17:30 - Smuteční kolona Varšavou projížděla krokem a po celé trase ji zdravily statisíce Poláků, takřka celá metropole se shromáždila v ulicích, aby prezidentovi vzdala poslední poctu, píší agentury. Přihlížející drželi polské vlajky, jiní házeli před auto květiny, křižovali se a plakali. Miliony Poláků přejezd sledovaly v televizi. Při příjezdu auta do blízkosti paláce se ozval potlesk a rozezněly se zvony. Před sídlem hlavy státu dav zpíval. Do paláce rakev s polskou vlajkou odnesla šestice vojáků.

Foto: Reuters

16:15 - Automobil s ostatky prezidenta Lechem Kaczyńského projíždí ulicemi Varšavy. Po trase krokem jedoucí kolonu sledují ohromné zástupy Varšavanů, mnozí s polskými vlajkami, mosty nad trasou jsou nacpané lidmi. Desetitisíce lidí s květy a svíčkami čekají před prezidentským palácem, prostor před ním se zaplnil do posledního místa. Takřka celá Varšava se shromáždila v ulicích, aby vzdala Kaczyńskému poslední poctu.

15:40 - Nad rakví prezidenta pronesl modlitbu polský kardinál Józef Glemp a polští biskupové. K rakvi při emotivní pietě poklekl i prezidentův bratr - dvojče Jaroslaw a v očividném pohnutí ji políbil. Poslední poctu pak prezidentovi podobným způsobem vzdali i ostatní představitelé veřejného života.

15:30 - Na letišti probíhá církevní obřad. Po něm budou ostatky převezeny do prezidentského paláce. Tam bude rakev umístěna v kapli, kde k ní bude mít přístup jen rodina Kaczyńského, řekl Jacek Sasin z prezidentské kanceláře. "V nejbližší době", ale ne dnes, budou mít podle něho k rakvi přístup i obyčejní lidé. Nebude to ale v kapli, nýbrž na jiném místě prezidentského paláce.

15:12 - Na varšavském letišti Okencie přistálo letadlo letící z Ruska s rakví s ostatky polského prezidenta Lecha Kaczyńského. Čekají tam prezidentovi příbuzní a nejvyšší představitelé země, včetně premiéra Donalda Tuska a předsedy horní komory parlamentu Bronislawa Komorowského. Z letiště bude rakev s tělem polské hlavy státu převezena do prezidentského paláce. V ulicích, kterými auto pojede, se shromažďují zástupy Varšavanů

14:20 - Příčinou havárie polského letadla zřejmě nebyla technická závada, vyplývá z předběžných závěrů ruských vyšetřovatelů. Jeji šéf Alexandr Bastrykin po analýze zvukového záznamu černých skříněk novinářům řekl, že získané poznatky "vylučují technické problémy letounu".

13:30 - Podle aktuálních informací má letoun s ostatky zesnulého polského prezidenta, dále posledního polského exilového prezidenta Ryszarda Kaczorowského a místopředsedy Sejmu Krzysztofa Putry ve Varšavě přistát zhruba ve 14:30.

Vojáci na letišti ve Smolensku přenášejí rakev s ostatky polského prezidenta do letadla
Vojáci na letišti ve Smolensku přenášejí rakev s ostatky polského prezidenta do letadla | Foto: Reuters

13:21 - Památku obětí chtějí uctít i čeští fotbalisté, jejich trenéři, fanoušci a fotbaloví funkcionáři. Mluvčí Českomoravského fotbalového svazu Petr Svěcený potvrdil, že oběti si připomenou minutou ticha, která zahájí všechny dnešní a pondělní zápasy Gambrinus ligy a 2. ligy.

13:20 - V pátek v 10:00 se v katedrále sv. Víta uskuteční mše za oběti neštěstí. Sloužit ji bude pražský arcibiskup Dominik Duka. Účast předběžně slíbili i prezident Václav Klaus, premiér Jan Fischer a polský velvyslanec Jan Pastwa, řekl ČTK mluvčí arcibiskupství Aleš Pištora.

13:06 - Letoun s ostatky polského prezidenta podle zpravodaje Aktuálně.cz Jiřího Justa právě vzlétl ze Smolensku a míří do Varšavy. Na místě byl i ruský premiér Vladimir Putin a polský velvyslanec v Rusku. Z pohřebního vozu vynesla rakev ruská čestná stráž, do letadla ji zanesli polští vojáci z různých složek armády. Během ceremonie zazněly, kromě smutečních skladeb, polská a ruská hymna

Ani v neděli nepřestávají k prezidentskému paláci ve Varšavě proudit davy lidí
Ani v neděli nepřestávají k prezidentskému paláci ve Varšavě proudit davy lidí | Foto: Reuters

12:50 - Na letišti ve Varšavě bude na prezidentovy ostatky, které mají dorazit kolem 14:00, čekat jeho rodina. Obětem složí hold nejvyšší polští představitelé a čestná stráž polské armády. Z letiště bude rakev s ostatky hlavy státu dovezena do prezidentského paláce.

12:15 - Delegaci ODS na pohřeb obětí polského neštěstí povede Mirek Topolánek, řekl v České televizi volební lídr strany Petr Nečas. Zesnulý prezident Lech Kaczyński byl jeho blízký přítel, dodal.

Dvě minuty ticha za polské oběti v pravé poledne drželi i účastníci mše (sloužené v polštině) v pražském kostele sv. Jiljí
Dvě minuty ticha za polské oběti v pravé poledne drželi i účastníci mše (sloužené v polštině) v pražském kostele sv. Jiljí | Foto: Michal Štůsek

12:00 - Život v Polsku v pravé poledne zastavily dvě minuty ticha.

11:55 - Expertům v Moskvě se už podařilo identifikovat 24 mrtvých, uvedla agentura Interfax.

11:42 - Na den pohřbu obětí letecké katastrofy vyhlásí prezident Václav Klaus v České republice státní smutek. Datum pohřbu zatím ještě nebylo stanoveno. Oznámil to dnes mluvčí ministerstva zahraničí Filip Kanda.

11:38 - Ruské úřady upřesnily počet obětí sobotní letecké nehody u Smolenska na 96 z dříve uváděných 97 mrtvých. Ve zříceném letadle zahynul polský prezident Lech Kaczyński a další členové vedení státu a armády, celkem 88 cestujících a osm členů posádky.  Podle agentury Interfax jedna žena, která měla s prezidentem do Smolenska také letět, nakonec do stroje nenastoupila.

11:25 - Přes 800 expertů a záchranářů, mezi nimi i 11 polských vyšetřovatelů, dnes pracuje na místě sobotní havárie. Zkoumají černé skříňky havarovaného letadla, aby zjistili detaily o událostech předcházejících katastrofě. Podle mluvčího vyšetřovatelů Vladimira Markina analyzují zejména komunikaci pilotů s pozemním řízením letu. Předmětem jejich zájmu jsou i další části zničeného stroje.

10:45 - Těla Lecha Kaczyńského, bývalého prezidenta v exilu Ryszarda Kaczorowského a místopředsedy Sejmu Krzysztofa Putry budou mezi 14:00 a 14:30 převezena z místa neštěstí do Varšavy. Letadlo mají doprovázet stíhačky MIG-29. Těla ostatních obětí byla dopravena do Moskvy k identifikaci.

09:30 - Polská média dnes ráno neinformují o ničem jiném než o katastrofě, televize neustále ukazují seznam obětí s fotografiemi, v rozhlase hraje smutná hudba a jsou vysílány přenosy ze mší. Někteří moderátoři sotva zadržují pláč. Za svého prezidenta, jeho choť a další osobnosti veřejného života se pomodlí polští křesťané, židé i muslimové.

V poledne se život v Polsku zastaví během dvou minut ticha. Polský premiér Donald Tusk už zrušil plánované zahraniční cesty do Kanady a na jaderný summit počátkem týdne ve Washingtonu.

08:55 - Ve Varšavě se celou noc scházeli truchlící lidé před prezidentský palác. Prostranství před ním se proměnilo v moře svíček, květin, věnců a polských vlajek. Policie již v sobotu jeho okolí uzavřela, odklonila i městskou hromadnou dopravu. Také dnes od brzkých ranních hodin se před sídlo hlavy státu a na hlavní náměstí Maršálka Józefa Pilsudského chodí památce prezidenta poklonit další lidé, i když ve Varšavě panuje ponuré, nevlídné počasí.

08:13 - Ruský premiér Vladimit Putin se obrátil na Poláky s mimořádným televizním projevem. Řekl, že Rusko sdílí s Polskem jeho žal a slíbil co nejrychlejší objasnění nehody. "Je to i naše tragédie," řekl ruský premiér.

01:08 - "Jaroslaw Kaczyński identifikoval tělo prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marii," řekl polský poslanec Max Kraczkowski, kterého cituje ruská tisková agentura RIA Novosti. Podle jejích informací už byla na místě neštěstí nalezena všechna těla obětí. Jsou postupně převážena do Moskvy, kde je mají identifikovat příbuzní. V některých případech bude k potvrzení totožnosti třeba provést "dodatečné testy včetně zkoušky DNA", řekl vysoký policejní důstojník, který si nepřál být jmenován.

Bratři Kaczyńští na archivním snímku. Dvojče zesnulého prezidenta, polský expremiér Jaroslaw vzadu.
Bratři Kaczyńští na archivním snímku. Dvojče zesnulého prezidenta, polský expremiér Jaroslaw vzadu. | Foto: Reuters

Neděle 00:29 FLEŠ č. 5: Jaroslaw Kaczyński v noci identifikoval tělo svého bratra Lecha, polského prezidenta, který zahynul při sobotním leteckém neštěstí v Rusku.

23:03 - Podle agentury DPA v Moskvě přistály první vrtulníky s ostatky 97 obětí nehody polského vládního speciálu, které teď budou postupně identifikovány. V Rusku už přistála i první letadla s příbuznými obětí, vláda pro ně rezervovala na 150 hotelových pokojů. Putin a Tusk, viditelně otřesení událostí, si na schůzce slíbili, že tým ruských a polských specialistů bude spolupracovat, aby objasnění tragédie bylo co nejrychlejší.

23:00 - Premiéři Vladimír Putin a Donald Tusk se v sobotu večer setkali ve Smolensku a společně na místě tragédie položili květy. S Tuskem přiletěl také bratr zemřelého polského prezidenta Lecha Kaczyńského Jaroslaw - předseda největší polské opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS).

List se jmenným výčtem pasažérů tragického letu
List se jmenným výčtem pasažérů tragického letu | Foto: Reuters

22:32 - Před prezidentským palácem ve Varšavě se v sobotu večer shromáždily tisíce lidí, i nadále přicházejí uctít památku 97 obětí tragické havárie. Z květin a soustrastných vzkazů už vytvořili občané doslova mohylu.

21:34 - Vzpomínka za oběti havárie u Smolenska se odehraje i v Česku. Mše v pražském kostele sv. Jiljí, začínající v neděli ve 12 hodin, se má sloužit v polštině.

21:03 - Předseda horní parlamentní komory Bronislaw Komorowski, který po smrti prezidenta jako nejvyšší státní představitel převzal vedení státu, oznámil, že až po konzultacích se stranami zveřejní datum předčasných prezidentských voleb. Poláci teď musí jít k volbám do 74 dní, přikazuje Ústava.

20:04 - Ruský premiér Vladimir Putin dorazil do Smolenska a uvedl, že jeho lidé mají jasný úkol - objasnit rychle příčiny letecké katastrofy letounu Lecha Kaczyńského. "Je třeba udělat vše, aby to bylo v co nejkratší lhůtě objasněny příčiny tragédie," prohlásil na poradě operativního štábu na místě neštěstí. Putina čeká ve Smolensku schůzka s polským protějškem Donaldem Tuskem, který v sobotu rovněž vyrazil na místo.

19:48 - Premiér Putin nařídil poskytnout veškerou pomoc pozůstalým, kteří mají přiletět do Moskvy k identifikaci obětí. Podle Rusů byla na místě neštěstí nalezena těla všech 97 obětí a začala jejich přeprava do Moskvy.

19:12 - Před varšavským prezidentským palácem bylo umístěno osm kondolenčních knih, kam se obyvatelé mohou podepisovat. Mnozí přicházejí se slzami v očích. Listiny zde zůstanou minimálně celý víkend. V zemi se ruší všechny plánované zábavné akce, stornovány byly i sportovní zápasy a kulturní události.

19:00 - Už hodinu po celém Polsku vlají vlajky jen na půl žerdi. V sobotu v šest večer v zemi oficiálně začal týdenní smutek. Polské weby, z nichž mnohé přebarvily design svých stránek na černo, v průběhu odpoledne kolabovaly pod náporem návštěvníků, kolaps postihl i oficiální stránky prezidenta.

18:22 - Polský premiér Donald Tusk už odcestoval do Smolenska. Setká se tam se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Na místě nehody jsou již kromě ruských úřadů i polští prokurátoři, kteří příčiny nehody vyšetřují. Do Ruska míří i prezidentův bratr Jaroslaw Kaczyński, předseda opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS).

17:45 - Podle serveru gazeta.pl bylo zesnulému prezidentu Kaczyńskému připsáno první vyznamenání - Gruzie mu udělila titul Národní hrdina.

17:23- Spekulace o příčinách polské národní tragédie se množí. Zkušební pilot Jevgenij Pankevič moskevskému rozhlasu řekl, že podle něj se piloti k přistání museli rozhodovat pod tlakem: "Pokusit se přistát napočtvrté mohli jedině tehdy, když na ně někdo naléhal." Ve většině případů letci hledají náhradní letiště, pokud se nezdaří přistání napodruhé. Podle moskevského rozhlasu už v minulosti Kaczyński chtěl po pilotovi, aby přistál i za nepříznivých podmínek. V srpnu 2008 letěl do Tbilisi, ale kapitán letadla z bezpečnostních důvodů odmítl a zamířil na záložní letiště v Ázerbájdžánu. Po přistání prý rozčilený Kaczyński prohlásil, že incident bude řešit "na nejvyšší úrovni".

16:22- Podle ruských médií se již podařilo nalézt obě černé skříňky, které by měly umožnit analyzovat data z kritické doby před nehodou.

16:11- Agentura AFP hlásí: Záchranáři v troskách nalezli tělo prezidenta Lecha Kaczyńského.

>

16:06 - Za oběti nehody polského letadla truchlí i Rusové. Zpravodaj Aktuálně.cz z Moskvy poslal tuto fotoreportáž.

15:57 - Na přání prezidenta republiky Václava Klause zavlají na Pražském hradě česká a polská vlajka, oznámil Hrad. Na polské státní vlajce budou černé smuteční pruhy.

15:51 - Podle českého exprezidenta Václava Havla je smolenská katastrofa odlišná od všech jiných - tím, kolik veřejně významných osob v letadle bylo. "V tuto chvíli ještě asi nemáme dostatečný odstup, abychom to dokázali pojmenovat," uvedl Havel: "Vše dohromady, Katyň a tolik ústavních činitelů v jednom letadle, je tak neuvěřitelné a tak osudové." Podle Havla může sobota 10. dubna 2010 na dlouho poznamenat i rusko-polské vztahy: "Následky tu budou. Proto, že kolem toho budou dohady a ty se potáhnou."

15:31 - Velké polské webové portály se na znamení smutku přebarvily na černo - ke změně designu sáhly například Rzceczpospolita nebo Onet.

15:15 - Premiéři Polska a Ruska Donald Tusk a Vladimir Putin letí do Smolenska. Společně navštíví místo, kde havarovalo polské prezidentské letadlo.

14:46 - Podle zatím nepotvrzených informací už vyšetřovatelé v troskách u Smolenska našli první z černých skříněk. "Máme informace, že k havárii došlo při čtvrtém pokusu o přistání, ale proč jich bylo tolik, to ukáže až vyšetřování," řekl agentuře ITAR-TASS informovaný zdroj. I očití svědci z okolních vsí hovoří o tom, že stroj se pokoušel přistát několikrát. Krátce před úderem letounu o zem bylo údajně slyšet řev motorů běžících na plné obrátky, jako by se pilot těsně nad zemí pokusil přistávání přerušit a znovu nabrat výšku.

Foto: vesti.ru

14:15 - Podobně jako Polsko, i celou Evropu ovládl smutek nad sobotní událostí. Média zaplavila vlna kondolencí všech, kteří v evropské politice něco znamenají. Ruský prezident Dmitrij Medveděv osobně nařídil pečlivé vyšetření nehody "v plné a těsné spolupráci s polskou stranou". Zoufalství z tragédie polského vládního letadla cítí i britský ministerský předseda Gordon Brown, který Kaczyńského označil za "jednoho z nejdůležitějších aktérů moderních polských politických dějin". Slova "hluboký šok" použili také německá spolková kancléřka Angela Merkelová, Václav Klaus či Nicolas Sarkozy. Francouzský prezident ocenil Kaczyńského coby hrdého patriota: "(Byl to) neúnavný obránce demokratických idejí, v něž věříme. Vždy přesvědčeně bojoval za hodnoty, které stály u jeho vstupu do politiky: demokracii, svobodu a boj proti totalitarismu."

14:05 - "Je to tragédie, která nemá obdoby," řekl v rozhovoru pro Českou televizi Václav Havel.

13:56 - FLEŠ č. 4: Šéf polského Sejmu Bronislaw Komorowski, který po sobotním tragickém úmrtí prezidenta Lecha Kaczyńského převzal povinnosti hlavy státu, vyhlásil v zemi týdenní státní smutek.

13:13 - Deník Gazeta Wyborcza konstatuje, že Polsko havárií přišlo o kompletní vedení ozbrojených sil. U Smolenska zahynuli náčelník generálního štábu i nejvyšší velitelé pozemních, námořních a leteckých sil a velitel speciálních jednotek.

13:12 - Nešťastný let prezidenta Kaczyńského je v moderní historii dalším smutným zápisem v diplomatických dějinách. Smrt v letadle našla řada světových politiků. Podívejte se na přehled nejznámějších případů.

13:02 - Václav Klaus řekl k dnešní tragédii: "Tragická smrt polského prezidenta Lecha Kaczyńského, jeho manželky a dalších lidí je naprosto hrůznou událostí, která mnou otřásla, šokovala, rozesmutněla a osobně zasáhla."

12:49 - Václav Klaus vyslovil smutek nad tragédií během proslovu při dnešním oficiálním uvedení pražského arcibiskupa Dominika Duky do úřadu. Sám Duka v katedrále sv. Víta kondoloval polskému velvyslanci v Česku. "Jako tragická hra osudu působí fakt, že k neštěstí došlo při cestě za uctěním památky obětí jedné ze smutných událostí polské historie - masakru v Katyni," uvedli v prohlášení, citovaném agenturou ČTK, za ODS Mirek Topolánek, Jan Nečas a Jan Zahradil. Strana Právo a spravedlnost, kterou v roce 2001 Kaczyński založil, byla svým odmítavým postojem k těsné evropské integraci ODS blízká.

12:22 - Mluvčí polské vlády oznámil, že po dnešní tragédii se uskuteční předčasné prezidentské volby. Patrně v červnu. Původně se měly konat v říjnu, Kaczyński měl obhajovat své vítězství z roku 2005.

11:57 - Mluvčí Smolenské oblasti (ruského regionu, kde se tragédie odehrála) Andrej Jevsečenkov prohlásil, že podíl na havárii zřejmě má i pilot prezidentského letounu. Dispečeři mu doporučili, aby kvůli husté mlze přistál v Minsku. Podle nejnovějších zpráv letoun s Kaczyńským havaroval asi dva kilometry před přistávací drahou letiště Severnyj u Smolensku.

11:28 - Agentura Interfax uvedla, že běloruské Řízení letového provozu v Minsku informovalo pilota o velmi špatných podmínkách u Smolenska. Stroj letěl běloruským vzdušným prostorem, Smolensk leží blízko rusko-běloruské hranice.

11:25 - Ruské video z místa neštěstí, zachycující situaci na místě bezprostředně po pádu stroje:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

11:02 - Polský list Rzeczpospolita zveřejnil soupis pasažérů z tragického letu. Zahynuli vrcholní politici, šéf národní banky či ombudsman, představitelé církví a občanských spolků i značná část generality.

11:09 - Polská vláda se sejde na mimořádném zasedání. Podle ministra zahraničí Radka Sikorského se premiér Donald Tusk rozplakal, když se dozvěděl o katastrofě. Očekává se, že vláda zruší na říjen naplánované prezidentské volby, funkci hlavy státu zřejmě bude dočasně vykonávat maršálek (předseda) Sejmu Bronislaw Komorovski.

10:40 - Hlavní polský zpravodajský portál Onet.pl zkolaboval, stránku není možno vůbec načíst.

Snímek pořízený z videozáznamu těsně po tragédii. Hasiči poblíž letiště ve Smolensku se pokouší zdolat požár, který vypukl po nárazu letadla na zem.
Snímek pořízený z videozáznamu těsně po tragédii. Hasiči poblíž letiště ve Smolensku se pokouší zdolat požár, který vypukl po nárazu letadla na zem. | Foto: Reuters

10:17 - Podle agentury Interfax bylo smolenské letiště Severnyj pro mlhu uzavřeno a pilot polského letadla dostal pokyn, aby přistál v Minsku nebo Moskvě. Nakonec se rozhodl přistát podle původního plánu ve Smolensku. Údajně při čtvrtém pokusu o přistání letadlo s polským prezidentem a další stovkou lidí na palubě havarovalo.

10:10 - Reportér televize TVN24 z místa ohlásil, že ve Smolensku panuje chaos a že byla zavedena informační blokáda. Letoun se zřítil asi 300 metrů od přistávací dráhy, podle agentury ITAR-TASS se v něm nacházelo 132 lidí.

10:00 - FLEŠ č. 3: Pád letadla s polským prezidentem na palubě nikdo nepřežil. Uvedl to smolenský gubernátor v televizi Rossija 24. Jiné zdroje tuto informaci dosud nepotvrdily.

09:51- Letadlo bylo podle polského mluvčího značně poničeno, ale podařilo se ho uhasit a na místo dorazily záchranné týmy. Na palubě letadla je prezidentský pár, dále také například šéf Institutu národní paměti Janusz Kurtyka, vicemaršálek Sejmu Jerzy Samjdziński. Tento typ letadla má kapacitu kolem 100 lidí. S nikým se dosud nepodařilo telefonicky spojit.

09:47 - Podle polského ministerstva zahraničí se vládní letadlo Tupolev 154 při přistávání zachytilo o stromy. "Stroj spadl a začal hořet," řekl mluvčí ministerstva Piotr Paszkowski.

09:42 - FLEŠ č. 2: Nejméně 87 obětí si vyžádala dnešní nehoda letadla polského prezidenta Lecha Kaczyńského v Rusku. O osudu prezidenta zatím nejsou informace, oznámily ruské úřady.

09:33 - Kaczyński letěl do Ruska uctít památku Poláků popravených za války Rusy v Katyni. Podle polského ministerstva zahraničí se letadlo při přistávání zachytilo o stromy. Stroj se vzňal a nepřistál podle plánu. Na místě je hustá mlha.

09:30 - FLEŠ č.1: Letadlo polského prezidenta Lecha Kaczyńského krátce před devátou ráno havarovalo při příletu na ruské letiště Smolensk. Zatím nejsou informace o obětech ani další podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy