Co je nejlepší zabiják emisí? Hospodářská recese

Radim Klekner Radim Klekner
1. 4. 2010 15:05
Podle EU poklesl loni objem emisí nejméně o deset procent
Debaty o emisích jsou vášnivé, recept na to, jak je snížit, vykazuje ale řadu neznámých
Debaty o emisích jsou vášnivé, recept na to, jak je snížit, vykazuje ale řadu neznámých | Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Evropská unie loni udělala velký krok ke splnění podmínek Kjótského protokolu, jímž je snížení emisí tak, aby se v roce 2012 dostaly o osm procent pod úroveň roku 1990. Ovšem za drastickou cenu a navíc jen zdánlivě.

Jak se ukázalo, nejlepším zabijákem skleníkových plynů, kterým je přičítána část odpovědnosti za globální oteplování naší planety, je hospodářská recese. Podle dat zveřejněných dnes v Bruselu poklesly loni emise u sedmadvacítky unijních zemí v meziročním srovnání o 11,2 procenta.

Pro Evropu ovšem recese znamenala obrovské finanční ztráty, nárůst nezaměstnanosti a zadlužení jednotlivých členských zemí EU. Pro Kjótský protokol to, že letos klesne zájem o obchodování s emisními povolenkami i ochota investovat do zelených technologií, protože jsou příliš nákladné.

Obnovitelné zdroje energie ke snížení emisí nepochybně přispívají, jsou ale nákladné
Obnovitelné zdroje energie ke snížení emisí nepochybně přispívají, jsou ale nákladné | Foto: Pavel Baroch

Cena za tunu emisí klesá

Hutní průmysl a výroba cementu, které přispívají ke znečisťování ovzduší vrchovatou měrou, zato budou moci s povolenkami obchodovat snáze. Jejich cena totiž v posledních měsících ustavičně klesá.

"Získaly na tom, aniž by se o cokoli zasloužily," citovala agentura Reuters analytika Deutsche Bank Marka Lewise. Podle jeho odhadu budou moci podniky hutního průmyslu letos nakoupit emisní povolenky za půldruhé miliardy eur a vypustit tak 115 milionů tun emisí navíc.

Cena za tunu emisí činila dnes na trzích s povolenkami 12,81 eura, zatímco v časech největšího zájmu o povolenky to bylo 29,69 eura. Loni to bylo v průměru 16,04 eura.

Celkové množství emisí činilo loni 1,69 miliardy tun ekvivalentu CO2 oproti 1,91 miliardy tun v roce 2008. Pokles emisí byl loni v meziročním srovnání přitom pouze tříprocentní.

V roce 2008 ovšem EU zaznamenala jako celek hospodářský růst ve výši 0,8 procenta HDP, zatímco loňský pokles činil 4,2 procenta.

Přechodný stav

Základní otázkou podle Lewise nyní zůstává, jak dlouho zůstane cena za tunu emisí tak nízká. S hospodářským oživením, které se pro letošek rýsuje v některých zemích EU, začne postupně růst také objem emisí, a tím i cena tuny škodlivin.

Emise v EU za rok 2009

2008-2009(v mil. tun)-rozdíl v %

  • EU 1904,7/1690,4/ -11,2
  • ČR 24,1/22,0/-8,4
  • Rakousko 32,0/27,3/-14,5
  • Německo 467,3/428,0/-8,4
  • Slovensko 8,9/7,2/-19,2

 

Evropská unie vydává pro každou zemi určité množství emisních povolenek. Členské státy EU je zase distribuují mezi jednotlivé průmyslové podniky.

Země ale i podniky, které úrovní svých emisí leží pod stanovenými limity, mohou povolenky prodávat. Naopak ty, které je překračují, povolenky nakupují, a tím papírově množství vypouštěných emisí snižují.

V roce 2007 dosáhl objem celosvětového obchodování s emisemi 47 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy