Další výbuchy v Rusku, vraždil muž v policejní uniformě

Zahraničí Zahraničí
31. 3. 2010 12:14
Tentokrát se útočníci zaměřili na Severní Kavkaz, oblast spojovanou s útoky v Moskvě
Místo atentátů v dagestánském Kizljaru.
Místo atentátů v dagestánském Kizljaru. | Foto: Reuters

Moskva - Dva bombové útoky otřásly ve středu dagestánským městem Kizljar. Vyžádaly si nejméně dvanáct obětí, z toho pět policistů a jeden policejní vyšetřovatel.

Podle agentury RIA Novosti se atentáty odehrály v rozmezí dvaceti minut.

Pachatel se na okraji města dopustil dopravního přestupku, ale na výzvu policistů nezastavil a zamířil do centra. Když vůz policie zablokovala, řidič odpálil nálož. 

Druhý sebevražedný atentátník oblečený do policejní uniformy se odpálil ve chvíli, kdy se kolem zničeného automobilu srotil dav lidí. V místě exploze je kráter široký šest metrů.

Dagestán je součástí Severokavakazského federálního okruhu zřízeného ruskou vládou letos v lednu.

Je také jednou z kavkazských republik, kde působí radikální islamisté z takzvaného Kavkazského emirátu, kteří chtějí Kavkaz odtrhnout od Ruska a stojí za mnoha teroristickými útoky v zemi.

Právě Kavkazský emirát je spojován s pondělními sebevražednými atentáty v Moskvě, při nichž zahynulo 39 lidí. Zatím se však nikdo k útokům nepřihlásil.

Foto: Reuters

Premiér Vladimir Putin v reakci na dnešní útok řekl, že útoky v Moskvě a Dagestánu má možná na svědomí stejný "gang."

Vůdce Kavkazského emirátu Doku Umarov ale dnes na internetu dokonce oznámil, že s terorem v Moskvě nemá nic společného. Podle něj jsou exploze dílem ruských tajných služeb.

Umarov  je jedním z posledních velitelů původního čečenského povstání z devadesátých let, který je ještě na živu. Většinu ostatních už Rusové v průběhu let zabili.

V roce 2007  vyhlásil emirát jako stát, řídící se islámskými zákony a usilující o vytlačení Ruska z Kavkazu. Jeho ozbrojenci operují v Čečensku, Ingušsku, Dagestánu, Kabardino-balkarské republice a Karačajevsko-čerkeské republice.

Připravujeme podrobnosti.   

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy