Biseptol může zachránit tisíce HIV pozitivních

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 4. 2010 13:40
Biseptol v kombinaci s antiretrovirotiky snižuje úmrtnost na polovinu
Najde někdy lidstvo 100% účinný lék?
Najde někdy lidstvo 100% účinný lék? | Foto: Thinkstock

Londýn - Předepisování antibiotika Kotrimoxazol (v Česku známého pod obchodním názvem Biseptol) může pacientům s čerstvě diagnostikovanou nákazou HIV až o polovinu snížit riziko úmrtí na druhotnou infekci. 

Jde přitom o medikament v hodnotě několika korun. Informuje o tom nová studie zveřejněná v odborném lékařském časopise The Lancet.

Několik předchozích studií prokázalo, že jsou pacienti v subsaharské Africe, u nichž je diagnostikováno HIV, vystaveni největšímu riziku nákazy druhotnou infekcí v prvním roce po zahájení léčby antiretrovirotiky.

Příčinou vysoké úmrtnosti těchto pacientů je vyčerpání imunitního systému.

Levnou a přitom velmi účinnou léčbou se nyní ukázalo podávání Biseptolu, tedy bakteriostatické antibiotické směsi trimetoprimu a sulfametoxazolu v poměru 1:5. Antibiotikum musí být podáváno spolu se standardními medikamenty používanými pro léčbu HIV pozitivních.

Kromě toho, že Biseptol u HIV pozitivních výrazně snižuje riziko předčasného úmrtí, prokazatelně snižuje riziko nákazy malárií. U HIV pozitivních, kterým byl Biseptol podáván se snížil výskyt malárie o 26 procent.

"Můžeme zachránit desetitisíce lidských životů, pouze tím, že budeme lék v ceně několika pencí, podávat univerzálněji. Jeho předepisování může snížit úmrtnost na polovinu," vysvětluje doktor Charles Gilks, který se na výzkumu podílel.

Nyní je na farmaceutických společnostech, aby zprostředkovali biseptol všem nemocným do 18 měsíců od první diagnostiky jejich nákazy. Právě během prvního roku a půl je totiž antibiotikum účinné.   

WHO o tom už ví, přesto se nic neděje

Přestože odborníci ze Světové zdravotnické organizace o velmi dobrých výsledcích kombinace dosavadních antiretrovirálních léků s biseptolem vědí, lék se do nejpotřebnějších oblastí nedostává.

Jak ale upozorňuje výkonný ředitel Mezinárodní HIV/AIDS Aliance Alvaro Bermejo do nejhůře zasažených oblastí je potřeba nejdříve dostat klasické léky, které řeší primární problém, tedy samotný vir HIV. Například právě ve zmiňované Africe zůstávají miliony lidí, kteří nemají přístup ani k antiretrovirální léčbě a v takovém případě jim bude samozřejmě Biseptol k ničemu.  

 

Právě se děje

Další zprávy