Rusové už znají tváře žen, které vraždily v metru

Martin Novák Martin Novák
30. 3. 2010 19:07
Smrtonosné černé vdovy vykonávají svoji pomstu už několik let
Tvář ženy, která se odpálila ve stanici Lubjanka.
Tvář ženy, která se odpálila ve stanici Lubjanka. | Foto: FSB

* Podle ruských vyšetřovatelů vede stopa od útoků na severní Kavkaz * Tamní radikální islamisté vyhlásili v roce 2007 Kavkazský emirát * V posledních letech na ruském Kavkaze přibývá pumových útoků, vražd a přepadení

Moskva - Ruská policie dnes zveřejnila posmrtné fotografie tváří dvou žen, které v pondělí ve stanicích moskevského metra Lubjanka a Park Kultury usmrtily 39 lidí.

Pátrá po muži v baseballové čepici, kterého průmyslové kamery zachytily společně s oběma vražedkyněmi před útokem.

Premiér Vladimir Putin dnes navštívil zraněné v nemocnici a prohlásil: "Vytáhnout teroristy z kanalizace na denní světlo je věcí cti pro všechny, kteří se zabývají vyšetřováním těchto útoků."

 

Špičky ruské armády, speciálních jednotek ministerstva vnitra OMON a Federální bezpečnostní služby (FSB) se v těchto hodinách radí, jakým způsobem reagovat na Kavkaze.

Ačkoliv se k útokům zatím nikdo nepřihlásil, stopa vede na jih Ruska.

Tato žena vraždila ve stanici Park Kultury.
Tato žena vraždila ve stanici Park Kultury. | Foto: FSB

Vražedkyněmi byly podle vyšetřovatelů takzvané černé vdovy. Příbuzné čečenských povstalců, zabitých ve válkách s Ruskem od roku 1994. Podle výpovědí se Rusku mstí za smrt svých blízkých a některé za znásilnění nebo ponižování ruskými vojáky.

Vdovy, jejichž hlavním poznávacím znakem se stal černý islámský oděv hidžáb, zakrývající vše kromě očí, podnikly několik sebevražedných misí.

Podílely se na útoku na divadlo Dubrovka v Moskvě (2002) nebo na pádu dvou letadel na vnitrostátní lince z Moskvy do Soči (2004) či přepadení školy v Beslanu (2004).

Kdo je řídí? Přesné informace má patrně jen ruská FSB, ale v posledních měsících se linky k mnoha atentátům, výbuchům a přestřelkám na Kavkaze sbíhají k vůdci "Kavkazského emirátu" Doku Umarovovi.

Ten je jedním z posledních velitelů původního čečenského povstání z devadesátých let, který je ještě na živu. Většinu ostatních už Rusové v průběhu let zabili.

V roce 2007 Umarov vyhlásil emirát jako stát, řídící se islámskými zákony a usilující o vytlačení Ruska z Kavkazu. Chce sjednotit muslimy z celého Kavkazu proti Rusku pod praporem islámu.

Vlajka Kavkazského emirátu.
Vlajka Kavkazského emirátu. | Foto: wikimedia

Nechce nic menšího, než ukončit více než dvousetletou ruskou nadvládu nad severním Kavkazem.

Do svého virtuální státu počítá území Dagestánu, Čečenska, Ingušska, Kabardino-balkarské republiky a Karačajevsko-čerkeské republiky.

Počet jeho stoupenců se odhaduje na stovky, skrývají se v horách a na odlehlých místech. Útočí na policisty, vojáky i místní politiky.

Loni unikl jen těsně atentátu ingušský prezident Junus-Bek Jevkurov, na začátku tohoto roku teroristé vykolejili vlak v Dagestánu.

"Rusové nechápou, že válka se přesouvá do jejich ulic, do jejich domovů, do jejich měst. Zónu bojů s boží pomocí rozšíříme na celé území Ruska," vzkázal Umarov před dvěma týdny na videozáznamu.

(Text pokračuje pod grafikou)

Foto: Aktuálně.cz

Bezpečnostní situace v kavkazských republikách Ruska se loni výrazně zhoršila. Ruské ministerstvo vnitra registrovalo přes 513 teroristických útoků, což je oproti předcházejícímu roku 2008 nárůst o více než padesát procent.

Putin na návštěvě zraněných v nemocnici.
Putin na návštěvě zraněných v nemocnici. | Foto: Reuters

Umarov získává nové rekruty do své "armády" také kvůli špatné hospodářské situaci a nedostatku perspektiv pro mladé lidi na Kavkaze. Například v Ingušsku činí nezaměstnanost 55 procent.

"Islámský radikalismus je náš nejvážnější politický problém," prohlásil Medveděv.

Putin nedávno při návštěvě Pjatigorsku, který je metropolí letos vytvořeného Severokavkazského federálního okruhu, mluvil o nutnosti ekonomiky pozvednout celou oblast, vytvářet pracovní místa a nalákat na Kavkaz investory.

Politiku síly ale Moskva neopouští, obzvláště po moskevských útocích. Armáda dokonce oznámila, že na Kavkaze uvede do provozu už téměř zapomenutou zbraň: obrněný vlak.


 

 

 

Právě se děje

Další zprávy