Je to tu jak sud střelného prachu,zní otřesenou Moskvou

Martin Novák Martin Novák
29. 3. 2010 18:19
Lidé se prodírali ze dvou stanic metra hustým dýmem a prachem. Exploze zabily 37 osob
Foto: Reuters

* Jde o první výbuchy v moskevském metru po šesti letech. Zemřelo 37 lidí * K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, ale podezřelé je seskupení Kavkazský emirát * Vedení města slibuje, že ještě večer bude provoz v metru plně obnoven

Moskva - Sebevražedné atentátnice dnes ráno udeřily v moskevském metru v době ranní špičky. Metro je téměř pořád plné lidí, ale ráno kolem osmé vždy zažívá největší nápor cestujících.

Ve stanici Lubjanka nedaleko centra města se žena odpálila ve druhém voze soupravy ve chvíli, kdy se dveře otevřely po zastavení. Zahynulo 23 lidí.

O čtyři stanice dále na téže trase odpálila nálož na svém těle další žena ve stanici Park Kultury. Ve třetím voze soupravy, znovu ve chvíli, kdy se dveře otevřely po příjezdu k nástupišti. Zemřelo 14 lidí.

Úřady zatím hovoří celkem o 37 mrtvých a 102 zraněných. Server life.ru s odvoláním na své zdroje ve Federální bezpečnostní službě (FSB) napsal, že agenti FSB už vědí, že jedné útočnici bylo pětadvacet a druhé zhruba čtyřicet let.

Foto: Reuters

V metru byly spatřeny před útoky ve společnosti třicetiletého muže s bradkou a baseballovou čepicí na hlavě. Podle vyšetřovatelů teroristky nastoupily do metra v doprovodu dalších dvou žen ve stanici Jugozapadnaja, což je konečná červené (Sokolničeské) trasy.  

Policie nalezla v obou stanicích ostatky vražedkyň. Zřejmě se jedná o takzvané černé vdovy z Čečenska, které se už v minulosti zúčastnily atentátů v Rusku. Jde většinou o příbuzné čečenských povstalců zabitých ve válce ruskými vojáky.

"Jel jsem ve voze někde uprostřed soupravy, když se najednou zepředu ozvala obrovská rána. Cítil jsem, jak se všechno třese. Lidé začali křičet jak o život, všude byl dým a prach," řekl jeden z cestujících ze stanice Park Kultury agentuře RIA Novosti.

Muž, který se nacházel ve chvíli výbuchu ve stanici Lubjanka, řekl televizní stanici Rossija 24: "Jel jsem po eskalátoru a najednou slyším ránu. Dveře u vchodu spadly a zezdola se vyvalil dým. Lidé křičeli, utíkali, padali přes sebe."

Někteří Moskvané si stěžovali na to, že řidiči taxi zvedli dnes mnohonásobně ceny, spojení mobilními telefony fungovalo ve městě velmi špatně.

"Bojím se, tady v Moskvě jsem jak na sudu střelného prachu,"  řekla agentuře Reuters dvacetiletá Jevgenija Popovová.

Policie uzavřela na několik hodin část této trasy, na které jsou obě napadené stanice. Vpodvečer už ale byly znovu otevřeny všechny stanice a metro se vrátilo k plnému provozu.

Foto: Reuters
  

Ruský prezident Dmitrij Medveděv v reakci prohlásil, že Rusko "bude bojovat s terorismem až do jeho konce." Zároveň nařídil všem ozbrojeným silám posílit po celé zemi bezpečnostní opatření.

"Teroristé budou zničeni," řekl premiér Vladimir Putin, který přerušil návštěvu sibiřského Krasnojarsku a vrátil se do Moskvy.

Útoky se odehrály necelé dva týdny poté, co zásahem v ruských městech pohrozil na své webové stránce vůdce hnutí Kavkazský emirát Doku Umarov. Emirát sdružuje islamisty a radikály z několika republik na Kavkaze, hlavně z Ingušska, Čečenska, Dagestánu a Kabardsko-balkarské republiky.

"Rusové nechápou, že válka se přesouvá do jejich ulic, do jejich domovů, do jejich měst. Zónu bojů s boží pomocí rozšíříme na celé území Ruska," vzkázal Umarov na videozáznamu.

Moskevské metro patří k nejdelším na světě, a pokud se teroristé rozhodnou zaútočit, mají mnoho možností na výběr. V roce 2004 sebevrah usmrtil ve stanici Avtozavodskaja 39 cestujících.

 

Ruské vládě se pod vedením Vladimira Putina podařilo v minulých letech do značné míry rozprášit čečenské povstalce, násilí ale nyní bují v okolních republikách, hlavně v Ingušsku a Dagestánu, kde jsou střelba a pumové útoky téměř na denním pořádku.

"Dá se očekávat, že na Kavkaze bude po dnešním teroru provedena nějaká speciální operace," řekl k možným krokům ruského prezidenta a vlády v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz politolog Jiří Just, který žije v Moskvě.

 

Právě se děje

Další zprávy