Živě z Moskvy: Za teror se dá čekat odveta Ruska

Zahraničí Zahraničí
29. 3. 2010 12:30
Zpravodaj Aktuálně.cz Jiří Just se domnívá, že Rusko provede na Kavkaze speciální operaci
Příslušníci ozbrojených sil stavějí ke vchodu do metra bariéry. Jak dlouho bude stanice uzavřena, není jasné
Příslušníci ozbrojených sil stavějí ke vchodu do metra bariéry. Jak dlouho bude stanice uzavřena, není jasné | Foto: Reuters

Moskva - Bezmála čtyři desítky mrtvých a stejný počet raněných si vyžádaly teroristické útoky na moskevské metro dnes ráno.

Pravděpodobně je provedly dvě sebevražedné atentátnice. Stanicí Lubjanka v centru města otřásl výbuch v 7:56 místního času, zahynulo tam podle agentury Interfax 23 lidí. Krátce po půl deváté místního času následoval další výbuch ve stanici Park Kultury, podle zpravodajského webu vesti.ru je tam 14 mrtvých.

Metro po dnešních útocích v Moskvě nezkolabovalo, soupravy na tratích, které nebyly zasaženy, jezdí dál. Omezen je pouze provoz na červené lince, kde jsou obě napadené stanice.

A jaké to vše bude mít následky? "Každopádně dojde k zesílení opatření. Pravidelnější kontrola dokladů, zavazadel. Dá se očekávat, že na Kavkaze bude provedena nějaká speciální operace," uvedl v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz zpravodaj online deníku Jiří Just, který je přímo v Moskvě.

Jaká je situace v ochromené Moskvě? Kdo skutečně za útoky stojí? Čeho chtějí teroristé dosáhnout? Jaké jsou reakce představitelů města a vlády? I na to jste se ptali zpravodaje deníku Aktuálně.cz Jiřího Justa.

Odpovězeno: 29. 03. | 10:32Autor: Občan

Otázka: Dobrý den, jen bych rád vyjádřil upřímnou soustrast všem, jichž se tento zločin nějak dotkl.
Jsem zděšen bezohledností zločinců a doufám, že budou dopadeni a po zásluze potrestáni.


Jiří Just: Dobrý den, děkuji. Doufám v to samé.

Odpovězeno: 29. 03. | 10:37Autor: LAHire

Otázka: hezký den,
chtěl bych se zeptat, jak rychle obnoví provoz metra a jak tato událost zasáhla dopravní obslužnost? Nedokážu si představit, že by se něco podobného stalo v Praze...

Jiří Just: Dobrý den, když došlo k výbuchu v moskevském metru byla právě špička a pohybovalo se v něm okolo půl milionu cestujících. Provoz však zastaven nebyl, pouze na lince, na které došlo k výbuchům. Ostatní linky pracují v rámci možností normálně.

Odpovězeno: 29. 03. | 10:42Autor: Domremy

Otázka: Je to děsný. Jaká byla z vašeho pohůedu reakce policie, či záchranných složek? Myšleno - dostatečně rychlá/profesionální nebo jste cítil spíše zmatek?

Jiří Just: Nebyl jsem na místech výbuchu, ale soudě podle slov očitých svědků policie i záchranná služba reagovaly a jednaly profesionálně. K zmatku spíš došlo hned po výbuších, lidé se samozřejmě chtěli dostat co nejdříve ven.

Odpovězeno: 29. 03. | 10:48Autor: Petr V.

Otázka: JAké vidíte reakce běžných Rusů a jak reagovali politici?

Jiří Just: Výbuchy všechny především překvapil a otřásl. Nejen v Moskvě, ale v celé zemi. Nikdo je nečekal. K žádné ofenzivně teroristů na Kavkaze nedošlo, naopak nedávno byli zlikvidováni někteří vůdci tamních ozbrojenců. Co se týká reakce Medveděva nebo Putina, tak ta se zatím neobjevila. Neobjevila se ani reakce např. čečenského prezidenta.

Odpovězeno: 29. 03. | 10:54Autor: Marie

Otázka: Dalo se něčemu takovému zabránit? Nezaspaly třeba tajné služby, notabene, když jim to bouchlo pod nosem?

Jiří Just: Nechtěl bych dělat nějaké ukvapené závěry. Stoprocentně se takovým věcem nedá nikdy zabránit. Ale ano, výbuch pod Lubjankou je určitý signál bezpečnostním složkám, že se teroristé nemusí omezovat pouze Kavkazem, ale dokáží dostat všude. Do centra Moskvy, přímo k sídlu tajné služby.

Odpovězeno: 29. 03. | 10:58Autor: Karel

Otázka: Čeho tím probpha chtějí dosáhnout? Ať si útočej třeba na vládní budovy, ale zabíjet obyčejné lidi?

Jiří Just: Bohužel, častým cílem terorismu jsou nejenom ztráty na lidských životech, ale i snaha zastrašit celou společnost. Proto si vybírají nevinné oběti.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:03Autor: Tanya

Otázka: Jaké to bude mít podle vás důsledky? Nějaké přísnější opatření, které znepříjemní život Moskvanů?

Jiří Just: To bohužel nedokážu posoudit. Už teď byl každý policista v metru vybaven ručním detektorem a přes den na každé stanici hlídkuje pětice policistů. Určitě se zvýší kontroly dokladů. Možná budou nainstalovány ve všech vagonech kamery. Zatím jsou pouze v některých.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:07Autor: Jiří

Otázka: Je bezpečné nyní cestovat do Moskvy nebo se něco podobného může v brzku zopakovat?

Jiří Just: Já osobně doufám, že nikoliv. Bohužel se to však nedá vyloučit. Při cestě do Moskvy bych rozhodně byl opatrnější.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:10Autor: Hanák

Otázka: Dobrý den,
myslíte, že podobné útoky mohou být plánovány i v jiných městech?

Jiří Just: Zatím se takové informace neobjevily a sám si myslím, že nikoliv. K útokům vždy došlo pouze na jednom místě.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:13Autor: Bára

Otázka: Co myslíte, že se bude dít dál? Budou větší bezpeč. opatření?

Jiří Just: Těžko soudit, každopádně k zesílení opatření určitě dojde. Pravidelnější kontrola dokladů, zavazadel. Dá se očekávat, že na Kavkaze bude provedena nějaká speciální operace.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:16Autor: Jiří B.

Otázka: Jaká opatření Rusko přijalo, aby se již podobné situace neopakovaly?

Jiří Just: Bohužel, takovým situacím nejde nikdy stoprocentně zabránit. Nedáno byli likvidováni vůdci kavkazských ozbrojenců, ani to nezabránilo, aby k útoku nedošlo.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:19Autor: Peterka

Otázka: Pokud se ukáže, že šlo o čečenské separatisty, jaká bude reakce ozbrojených sil? Nevtrhne zase Rusko do Čečny?

Jiří Just: Myslím si, že o čečenské separatisty nejde. Čečenský separatismus již není aktuální, nyní hlavní hrozbu pro Rusko představuje militantní islámský radikalismus na celém Severním Kavkaze, který má za cíl vytvořit islámský stát. Lze očekávat, že dojde na Kavkaze k nějaké zvláštní operaci ruských sil.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:22Autor: Tomáš

Otázka: jaká je nyní situace v Čečně, ostatně postavili se nějak k útokům tamní politici?

Jiří Just: Situace je klidnější, než dříve. Ramzan Kadyrov do určité míry dokázal stabilizovat tamní situaci. Já osobně bych viníka hledal u severokavkazských radikálů. Čečenský separatismus už není hlavní problém Severního Kavkazu, jaký byl např. v roce 1999. Nyní je hlavní problém regionální militantní islámský radikalismus.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:25Autor: Marťas

Otázka: jAk rozsáhlé jsou manévry záchranářů a policejních složek nyní? Poroste ještě počet obětí/raněných?

Jiří Just: Bylo nasazeno velké množství záchranných a policejních sborů. Ano, stále roste počet raněných, podle aktuálních informací bylo zraněno 65 osob. Mrtvých je 37.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:28Autor: Karel

Otázka: Jezdíte v Moskvě metrem? Myslíte, že si lidi teď budou bát jezdit? Díky

Jiří Just: Ano, jezdím. Protože to je nejrychlejší způsob dopravy. Ano, mnoho lidí se už bojí jezdit. Není to totiž první útok.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:33Autor: Andreas

Otázka: Jaká je situace menších národů v Rusku? Dá se čekat více podobných útoků nejen od Čečensců nebo je to jejich specifikum?

Jiří Just: Nemyslím si, že organizátoři útoků musí pocházet zrovna z Čečenska. Problematická situace není pouze v Čečensku, ale i v sousedních republikách. Militantní islámský radikalismus není problém pouze jedné republiky, ale celého regionu. Stačí vzpomenout loňský atentát na ingušského prezidenta. Zprávy ze severokavkazského regionu o bombových útocích nebo střelbě se objevují prakticky každý den.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:40Autor: Josef

Otázka: Poškodí to turistický ruch? Podobné události dost postihly kdysi londýn

Jiří Just: Neřekl bych poškodí, spíš ovlivní. Lidé se budou určitou dobu bát do Moskvy přijíždět, budou zvažovat rizika spojená s výbuchy. Moskva však není tolik vyhledávaným místem, jakým je zmíněný Londýn. Třeba už jen kvůli vízovému režimu.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:44Autor: rek

Otázka: Jaká je situace ve městě?

Jiří Just: Situace se pomalu uklidňuje. První panika a strach z opakování útoků se postupně vytratila. Lidé však stále s nedůvěrou jezdí metrem. Největším problémem zůstává doprava. Hodně lidí dokonce šlo do práce pěšky, protože hlavně blíž k centru je doprava přetížená.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:48Autor: Cestovatel

Otázka: Může tento čin zasáhnout také turisty? Myslím přísnější kontroly na letištích a podobně. Případně prob lémy s vízy?

Jiří Just: Určitě budou, alespoň dočasně, zpřísněny kontroly. Jak na letišti, tak především v metru. Na to by člověk měl být připraven. Problémy s vízy by neměly nastat.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:49Autor: Ambasador

Otázka: Ví se něco víc o obětech a raněných - jestli to byli jen Rusové nebo i někdo jiný?

Jiří Just: Zatím se nehovoří o tom, že by mezi obětmi byli cizinci.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:52Autor: Jan

Otázka: Jak je možné, že metro jezdí dále? Copak se nebojí dalších útoků? nebo snad kontrolují každého kdo vstoupí do metra? Co si myslíte o bezpečnostních opatřeních, které Rusové po útoku přijali?

Jiří Just: Dalších útoků se obávám, protože je nelze vyloučit, ale já osobně budu metrem jezdit i nadále. V Moskvě je to nejrychlejší způsob dopravy a i tak mi cesta do centra trvá 40 minut. Bohužel, není zbytí.

Odpovězeno: 29. 03. | 11:59Autor: Daniel Světlík

Otázka: Nikterak neobhajuji samotné útoky, nicméně si myslím, že si Rusko za podobné teroristické akce může samo - za to jak se v minolosti (nedávné i vzdálenější) chovalo k Čečencům si to jistě zaslouží.

Jiří Just: Nemyslím si, že takový pohled je zrovna nejvhodnější. O ruských operacích na Severním Kavkazu si můžeme myslet cokoliv, nicméně rozhodně to nemůže ospravedlnit útoky na nevinné lidi.

Odpovězeno: 29. 03. | 12:09Autor: leonidas

Otázka: Dobrý den,
měl bych dvě otázky.
1) Jak dlouho přibližně trvalo než na místo první výbuchu dorazili bezpečnostní složky?
2) Teprve se vyšetřuje kdo atentát provedl. Kdo dle vás tento zbabělí čin provedl?

Jiří Just: Hovoří se o okamžitém zásahu.

Podle oficiálních informací za útoky stojí severokavkazští militantní islámští radikálové. Já si myslím, že to je skutečně pravděpodobné. Zejména vzhledem k tom, jakým způsobem byly útoky provedeny - pomocí černých vdov.

Odpovězeno: 29. 03. | 12:15Autor: Tom Liberec

Otázka: Vím, že terorizmus je hrozná věc. Mají Rusové nějaký pocit viny za postup své armády v Čečně konkr. v Grozném ? Jaká plánují policejní a vojenská opatření aby podobným útokům v metru zabránili?

Jiří Just: Myslím si, že jen málokdo bude spojovat atentáty s první nebo druhou čečenskou válkou a operacemi ruské armády během ní. Budou spíš spojovány s problémy na Severním Kavkazu, které jsou doposud aktuální. Jak jsem psal níže, není dne, aby se neobjevila informace o nějakém útoku. Určitě dojde k zesílení kontrol a lze očekávat operaci v nějaké ze severokavkazských republik.

 

Právě se děje

Další zprávy