Po Řecku jsou v EU další "nemocní": Irsko a Portugalsko

Radim Klekner Radim Klekner
25. 3. 2010 17:30
Portugalská vláda čelící krizi se chystá schválit úsporný balíček
Irsko zaznamenalo ve čtvrtém čtvrtletí vyšší hospodářský propad, než se čekalo
Irsko zaznamenalo ve čtvrtém čtvrtletí vyšší hospodářský propad, než se čekalo | Foto: Reuters

Lisabon - Po Řecku, které loni zaznamenalo obrovský nárůst státního dluhu, čelí vážným hospodářským problémům také Portugalsko a Irsko.

Centrální statistický úřad v Dublinu dnes oznámil, že celkový hospodářský propad loni v zemi činil 7,1 procenta. Nepotvrdily se tak předchozí optimistické předpovědi, že recese v posledním čtvrtletí nebyla tak hluboká, jak se původně očekávalo.

Státní dluh Irska činil na konci roku 64,5 procenta HDP oproti 44,1 procenta zaznamenaných v prosinci 2008. Je to nicméně stále pod unijním průměrem, který představuje 78,9 procenta HDP sedmadvacítky.

V absolutních číslech nyní činí irský státní dluh 78 miliard eur a zvyšuje se přibližně o miliardu eur měsíčně.

Dalšímu nárůstu deficitu chce irská vláda čelit emisí eurobondů v hodnotě 20 miliard eur.

Portugalsko má snížený rating

Na kraji propasti se ocitlo také Portugalsko.

Vzhledem k více než devítiprocentnímu propadu portugalských státních financí byla agentura Finch nucena ve středu snížit ohodnocení země z AA na AA-. Euro okamžitě zareagovalo poklesem vůči dolaru, když se krátce dostalo na úroveň 1,3346 USD.

"Ačkoliv Portugalsko nebylo postiženo světovou krizí nad kritickou mez, perspektivy ekonomického oživení jsou v zemi slabší než v ostatních 15 státech eurozóny," odůvodnil rozhodnutí agentury šéf analytického týmu zabývajícího se oblastí veřejných dluhů Douglas Renwick.

Státní dluh Portugalska přesáhl loni 75 procent HDP a nezaměstnanost se v prosinci vyšplhala na 10,2 procenta, což je třiadvacetileté maximum.

EU má obavy, aby se do potíží nedostaly další země, zejména Španělsko a Itálie.

"Činí mi to starosti, protože vím, že akciové trhy někdy přestřelí ve svých reakcích," komentoval středeční pokles eura portugalský ministr financí Teixeira dos Santos.

Socialisté chtějí privatizovat a zvýšit daně

Vláda portugalského premiéra Josého Sócratese se dnes rozhodla zveřejnit úsporný balíček, který by zajistil, že země bude do roku 2013 schopna srazit deficit státních financí pod tři procenta HDP.

Loni činil tento parametr 9,3 procenta HDP, letos plánuje menšinový socialistický kabinet, který se dostal k moci v září, snížit schodek o jeden procentní bod.

Portugalský premiér Sókrates předkládá sérii konsolidačních opatření
Portugalský premiér Sókrates předkládá sérii konsolidačních opatření | Foto: Reuters

Má k tomu přispět mimo jiné prodej části podílů ve státem kontrolovaných firmách, od něhož si Sókratesova vláda slibuje šest miliard eur. Navýšení platů státních zaměstnanců navíc zůstane pod plánovanou úrovní inflace.

Další příjmy má přinést zvýšení daní pro ty, kdo vydělávají více než 150 tisíc eur ročně. Sókrates tím okamžitě narazil u sociálnědemokratické opozice, podle které se vláda snaží řešit krizi "na úkor občanů" a nesnaží se šetřit ve výdajové stránce rozpočtu.

Kuriozitou země je to, že portugalská sociální demokracie je po léta pokládána za stranu pravého středu.

Státní dluh Portugalska s jeho 10,7 miliony obyvatel se i přesto letos vyšplhá na 85 procent HDP a v příštím roce na 90 procent.

  

 

 

Právě se děje

Další zprávy