Vraždy jsem nepovažoval za zločin, vypověděl nacista

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
23. 3. 2010 12:27
Bývalý příslušník Waffen SS Heinrich Boer dostal doživotí za vraždu tří nizozemských odbojářů
Heinrich Boere.
Heinrich Boere. | Foto: Reuters

Cáchy - Zemský soud v německých Cáchách dnes odsoudil k doživotnímu bývalého příslušníka nacistických jednotek SS Heinricha Boereho za vraždu tří Nizozemců v roce 1944. Nyní osmaosmdesátiletý muž se k činu přiznal. Zda trest nastoupí, musí ještě schválit lékaři.

Dnešní verdikt tak udělal tečku za jedním z posledních procesů s nacistickými válečnými zločinci, který začal loni v říjnu.

Krátce po obsazení Nizozemska nacisty vstoupil Boere dobrovolně do jednotek Waffen SS a o čtyři roky později se zúčastnil akce s krycím názvem Silbertanne (Stříbrná jedle), jejímž cílem bylo zlikvidovat nizozemský odboj. Při čistce nacisté zabili nejméně 54 Nizozemců.

Boere před tribunálem uvedl, že jednal na rozkaz a že zákrok proti odbojářům tehdy nepovažoval za zločin. Dnes toho prý lituje.

"Jako prostý voják jsem se naučil poslouchat rozkazy. Věděl jsem, že pokud bych je nevykonal, porušil bych přísahu a zastřelili by mne," uvedl Boere v prosinci v doznání, které u soudu přečetl jeho obhájce.

Foto: Aktuálně.cz

Syn nizozemského otce a německé matky, který se narodil v Eschweileru u Cách a vyrůstal v nizozemském Maastrichtu, během procesu nehovořil a pohyboval se pouze pomocí kolečkového křesla.

Za své činy byl v Nizozemsku v roce 1949 odsouzen k trestu smrti, který tamní justice později zmírnila na doživotí. Na základě toho nyní obhajoba požadovala zastavení procesu. Argumentovala, že její klient nemůže být za stejné činy odsouzen dvakrát.

Soud v Cáchách jí ale nevyhověl a přiklonil se na stranu obžaloby, která pro muže číslo šest na seznamu nejhledanějších nacistických válečných zločinců Střediska Simona Wiesenthala navrhovala doživotí.

Boere, který žil v rodném městě a pracoval jako horník, se přiznal k zastřelení lékárníka Fritze Bickneseho v Bredě, Franse-Willema Kusterse ve Wassenaaru a majitele obchodu s koly Teuna de Groota ve Voorschotenu.

"Když jsme věděli na jisto, že máme správného muže, zastřelili jsme ho," řekl listu. "Nic jsem necítil, byla to práce. Rozkaz byl rozkaz, jinak by to znamenalo moji kůži. Trápit mě to začalo až později. Nyní toho lituji," uvedl už před čtyřmi roky.

 

 

Právě se děje

Další zprávy