Válka jim vzala příbuzné, kreslíři pro ně vystavují

Monika Horáková
3. 3. 2010 6:38
Izraelské a palestinské ženy pro sebe mají pochopení. "Ztráta blízkého bolí všechny stejně," shodují se.
Izraelští vojáci střílejí slzný plyn na palestinské demonstranty u checkpointu Kalandíja nedaleko Ramalláhu.
Izraelští vojáci střílejí slzný plyn na palestinské demonstranty u checkpointu Kalandíja nedaleko Ramalláhu. | Foto: Reuters

Vídeň - V rakouské metropoli se setkali ti, kteří  v konfliktu na Blízkém východě přišli o své nejbližší. Izraelské a palestinské ženy seděly vedle sebe.

„Víme, co znamená ztratit dítě či bratra. Přesto nemáme zájem se mstít," řekla pro rakouský deník Die Presse Robi Damelinová z Izraele.

Doplnila ji Siham Ichalílová z Palestiny: "Ten, kdo je označován za našeho nepřítele, pociťuje stejně velkou bolest ze ztráty blízkého."

Syna Robi Damelinové zastřelili palestinští ozbrojenci, bratra Siham Ichalílové zastřelil na palestinském území izraelský voják.

Obě ženy jsou členkami izraelsko-palestinské organizace Rodičovský kruh (Parents Circle),  která usiluje o sblížení mezi oběma skupinami. Navštěvují školy na izraelském i palestinském území a vyprávějí své osobní příběhy.

"Izraelci a Palestinci se navzájem vůbec neznají," shodly se obě ženy.

Uměním proti válečným konfliktům

Setkání se uskutečnilo v rámci zahájení výstavy Cartoons in Conflict, která kresbou zachycuje válečné konflikty. Výstavu uspořádaly organizace Ženy bez hranic (Frauen ohne Grenzen) a výše zmíněný Rodičovský kruh.

Svou tvorbu představilo více než čtyřicet umělců a umělkyň z celého světa - nositelé Pulitzerovy ceny Pat Oliphant a Jin Morrin, Liza Donnellyová, El-Roto či No Rio.

Výstava je putovní, byla představena již v Izraeli, Španělsku, Itálii, Spojených státech a Velké Británii. 

Nejen izraelsko-palestinský problém

Foto: Ondřej Besperát

Organizace Rodičovský kruh spadá pod iniciativu SAVE (Sisters against Violent Extremism), která byla založena v Rakousku v listopadu 2008.

SAVE je podle své zakladatelky Edit Schlafferové první celosvětovou ženskou platformou proti terorismu. Sdružuje ty, kteří přežili teroristické útoky, příbuzné obětí a četné odbornice.   

Patří sem například Anne Carrová, která již mnoho let usiluje o oslabení konfliktu mezi severoirskými katolíky a protestanty.

"Žádná žena nechce, aby se její dítě stalo vrahem, je nutné neustále dokazovat, že existují i jiné cesty než terorismus," řekla pro Die Presse Carrová.  


 

 

Právě se děje

Další zprávy