Ruská armáda zapomněla na Urale u lesa 200 tanků

Petr Jemelka Petr Jemelka
1. 3. 2010 14:30
Tanky tam stojí už 4 měsíce a slouží jako atrakce pro místní
Ruský tank T-90. Ilustrační foto
Ruský tank T-90. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Moskva - Velmi překvapení byli ruští venkované, když našli na okraji lesa 200 opuštěných ruských tanků. Jejich údiv ale prý nebyl na místě. Podle ruské armády je to běžné - vojáci tam tanky prostě zaparkovali.

Bojeschopné, ale naštěstí nevyzbrojené tanky T-80 a T-72, stojí podle deníku Kommersant poblíž železniční zastávky Elanovskaja asi sto kilometrů od Jekatěrinburgu bez jakéhokoliv dozoru či ostrahy.

Na jejich přítomnost upozornil místní zpravodajský server. Zveřejnil video, kde je vidět, jak se stala opuštěná vozidla předmětem zábavy místních obyvatel.

"Támhle u lesa jsou opuštěné tanky. Jestli chcete, přijďte a nějaký si odvezte," vybízí na snímku zveřejněném na serveru E1.ru člověk, který snímek pořídil. Poté se kamera otáčí a zabírá desítky tanků.

"Jsme v šoku, zdá se, že můžete sednout do tanku a odjet, aniž by si někdo něčeho všimnul," popisuje situaci jeden z místních obyvatel.

Oblastní mluvčí ruské armády Dmitrij Burďakov ale jakékoliv pochybení odmítá. "Jde o běžný přesun vojenské techniky. Tanky byly na cestě na vojenskou základnu, kde měly být uskladněny. Že je přitom někdo nafilmoval, je možné, nejedná se o vojenské tajemství," řekl Burďakov.

Z výpovědí místních obyvatel ale vyplývá, že pokud se jednalo o přesun, musel být velmi pozvolný. Tanky totiž u jejich lesa parkují už čtyři měsíce.

Že by byly tanky u lesa ponechány bez dozoru, armáda rovněž odmítá. "Není možné postavit ke každému tanku jednoho vojáka. Zaparkované tanky střeží hlídky složené z řadových vojáků a důstojníků," doplnil Dimitrij Burďakov.

Vysocí představitelé ruské armády se ale s vysvětlením oblastního mluvčího a jeho velitelů nespokojili a nařídili celou věc prošetřit.

Skandál s tanky vypukl jen několik dní poté, co z armádních míst začaly prosakovat informace o tom, že má Rusko o polovinu více tanků, než skutečně potřebujete.


 

Právě se děje

Další zprávy