Francie prodá Rusku obří válečnou loď. USA ostře proti

Martin Novák Martin Novák
26. 2. 2010 6:40
Z plavidla pro přepravu tanků, helikoptér a tisícovky vojáků, mají obavy v Gruzii a Pobaltí
Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Francouzský zbrojní průmysl má před sebou perspektivu skvělého obchodu. Válečnou loď typu Mistral v hodnotě půl miliardy eur, schopnou převážet tanky a helikoptéry, chce koupit Rusko.

A výhledově má zájem o další dvě. Obří plavidlo si Rusové chtějí pořídit v rámci modernizace svého námořnictva. Nebyli totiž spokojení s rychlostí a efektivitou zásahu v době války s Gruzií v srpnu 2008.

Je to vůbec poprvé, kdy stát NATO uskuteční s Ruskem obchod tohoto druhu. Ne všichni jsou tím nadšeni. Své pochybnosti dal najevo americký ministr obrany Robert Gates. Obavy má nejen Gruzie, ale také pobaltské státy.

Francouzské lodě totiž mohou rychle přepravovat osmnáct vrtulníků a téměř tisíc vojáků. Právě z toho mají někteří menší sousedé Ruska strach.

V Litvě, Lotyšsku a Estonsku jedná tento týden francouzský ministr pro evropské záležitosti Pierre Lellouche.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

"Francouzský ministr zde ujišťoval, že pokud Francie Rusku lodě prodá, nebudou obsahovat žádnou sofistikovanou technologii, která by se neměla dostat za hranice NATO," řekl agentuře Reuters mluvčí litevské prezidentky Linas Balsys.

Francie patří k největším vývozcům vojenské techniky na světě. Loni vyvezla zbraně v hodnotě téměř desti miliard dolarů, což představuje zhruba sedm procent celosvětového obchodu se zbraněmi. Mezi její největší zákazníky patří Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Maroko.

Loď, o kterou má Moskva zájem, váží 23 700 tun a je dlouhá 299 metrů. Zatím ještě Francie žádnou do zahraničí neprodala.

Dmitrij Medveděv s Václavem Klausem.
Dmitrij Medveděv s Václavem Klausem. | Foto: Reuters

Nedávno se v Paříži setkali ministry obrany USA a Francie Robert Gates a Herve Morin. "Ministr dal v rozhovoru jasně najevo naše obavy a důvody, které nás k nim vedou," citovala agentura AP mluvčího Pentagonu Geoffa Morrella.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv k tolik diskutovanému obchodu vyslovil veřejně poprvé včera v rozhovoru pro francouzský časopis Paris Match. Potvrdil, že o tom bude jednat osobně s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Morin ve stejný den na tiskové konferenci prohlásil, že nevidí na dodávkách válečných plavidel Rusku nic špatného.

"Rusko není Sovětský svaz. Ta země se změnila a změnit by se měl i náš pohled na ní,´" řekl ministr novinářům.

 

Právě se děje

Další zprávy