Olympijskou krizi Rusů podtrhli Pljuščenko a hokejisté

Martin Novák Martin Novák
19. 2. 2010 17:30
Ruská média i politici už řeší, kam se poděly triumfy z dřívějších zimních olympiád
Ruští sportovci se před odletem do Vancouveru zastavili u moskevského patriarchy Kirila I., aby jim požehnal. Zatím to moc nepomáhá.
Ruští sportovci se před odletem do Vancouveru zastavili u moskevského patriarchy Kirila I., aby jim požehnal. Zatím to moc nepomáhá. | Foto: Reuters

Moskva - Rusko má na olympiádě ve Vancouveru třetí nejpočetnější výpravu po Kanadě a USA, ale výsledky tomu zatím neodpovídají.

Hry trvají téměř týden a velmoc, která za časů Sovětského svazu zimním olympiádám kralovala, má jen čtyři medaile. Díky běžcům na lyžích v individuálním sprintu, rychlobruslení mužů.

Zatím poslední cenný kov vybojoval v noci krasobruslař Jevgenij Pljuščenko. Ovšem pro vítěze z posledních her v Turíně je stříbro zklamáním.

Rusko se tak ocitlo ve společnosti zemí, jako jsou Česká republika, Slovensko nebo Estonsko,které získaly jednu až dvě medaile a dělají si šance na jednu-dvě další.

Anastasia Kuzminová. Narodila se v Rusku, ale medaile získává pro Slovensko.
Anastasia Kuzminová. Narodila se v Rusku, ale medaile získává pro Slovensko. | Foto: Reuters

Zklamání připravili dnes ráno i favorizovaní ruští hokejisté. Hlavní kandidát na zlato "boural" v zápase se Slovenskem, prohrál 1:2 po samostatných nájezdech. Slováci tak přisypali další sůl do ruské rány.

Slovenskou medailovou radost má na "svědomí" rodilá Ruska, biatlonistka Anastasia Kuzminová, která získala před rokem slovenské občanství. Získala už dvě medaile, tedy polovinu toho, co celá ruská výprava dohromady.

"Konec zlaté éry" hlásá palcový titulek ruského deníku Kommersant. List Sovětskij Sport se v titulku na první straně táže: "Kdy začneme vyhrávat nějaké medaile?"

Kritickou situací se začali zabývat i politici. Liberálně-demokratická strana, která je jednou ze čtyř parlamentních stran v Rusku, požaduje rezignaci šéfa olympijského výboru Leonida Tagačeva a pokud se bilance nezlepší, tak i ministra sportu a mládeže Vitalije Mutka.

Šéf stranické poslanecké frakce Igor Lebeděv v rozhovoru pro deník Vedomosti označil vystoupení na hrách za "katastrofální propad," což je podle něj důsledek korupce a špatných poměrů v ruském sportu.

Šéf Státní dumy (dolní komory parlamentu) Boris Gryzlov uvedl, že v žebříčku zemí bude pro Rusko neúspěchem, pokud skončí horší než čtvrté.

Tento cíl se ale začíná vzdalovat. Obrovským zklamáním bylo, že poprvé od olympijských her v roce 1964 nezískal SSSR či Rusko zlatou ve sportovních dvojicích v krasobruslení.

Ruští hokejisté si do Vancouveru přijeli pro zlato.
Ruští hokejisté si do Vancouveru přijeli pro zlato. | Foto: Reuters

Zlatou sérii přeťala Čína, pro kterou to naopak byla historicky první nejcennější medaile za zimních olympiádách. Naznačila tak, že po dobytí letních her, které v Pekingu ovládla, zahájila ofenzívu i na zimní sporty.

Před čtyřmi lety v Turíně získali Rusové 22 medailí, například před šestnácti lety v Lillehammeru ještě 35. Letos to zatím vypadá na nejhorší výsledek v historii.

Optimisté v Rusku ale upozorňují na to, že v některých disciplínách ještě Rusko pošramocenou pověst může napravit. Jejich naděje jen částečně naplnil zmiňovaný Pljuščenko, želízkem v ohni by měl být hokejový tým.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv má do Vancouveru přijet na zakončení her a rád by při této příležitosti navštívil finálový zápas hokejového turnaje. Tedy pokud v něm nastoupí ruští hokejisté.

 

Právě se děje

Další zprávy