I vědcům jde o peníze. Propukl spor o kmenové buňky

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 2. 2010 14:35
Britští experti na výzkum kmenových buňek si stěžují, že kvůli tomu, že nedostávají dostatečný prostor v periodicích
Kmenová buňka - ilustrační foto
Kmenová buňka - ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn - Čtrnáct předních britských expertů na výzkum kmenových buněk napsalo otevřený dopis, ve kterém obviňují část kolegů, že se snaží zabránit publikaci výsledků jejich práce v odborných časopisech.

Autoři dopisu, určeného editorům předních vědeckých časopisů, si stěžují, že se v odborných publikacích objevují marginální informace a pro skutečně podstatné vědecké novinky, které výzkum kmenových buněk někam posunou, už nezbývá místo.

Problém je v tom, že většina z astronomických dotací, které na tento bezesporu nadějný výzkum vědci dostávají,  putuje k tomu, kdo publikuje v odborných publikacích. To znamená, že pokud odborná periodika nefungují tak jak mají, investované peníze přijdou na zmar.

"V odborném tisku často narazíte na spousty nedůležitých vědeckých článků, které z nějakého důvodu zaujaly editora, a může se stát, že klíčový objev, který nás skutečně někam posune, vůbec nikde publikován nebude," upozorňuje jeden z autorů dopisu  Robin Lovell-Badge působící na univerzitě v Cambridge.

S tím ale nesouhlasí editor časopisu Nature doktor Philips Campbell. "V minulém roce revidovaly námi zveřejněné odborné články o výzkumu kmenových buněk asi čtyři stovky nezávislých odborníků. Myšlenka, že bychom podporovali nějakou privilegovanou skupinu badatelů, je naprosto chybná," odmítá obvinění Campbell.

I vědcům může jít o peníze

Autoři dopisu ale namítají, že oslovení experti mohou při revizi práci kvůli osobním důvodům či přesvědčením shodit a tím je poškodit. Navíc pokud se jedná o tolik peněz, jako v tomto případě, může se jednat i o zištnost. Někdy totiž stačí pouze publikaci nějakého objevu pozdržet a přijít s vlastním a cesta ke tučnému grantu je otevřená.

 

Právě se děje

Další zprávy