Rusko otestovalo neviditelnou stíhačku 5. generace

Petr Jemelka Petr Jemelka
29. 1. 2010 8:10
Nový ruský letoun je prý schopen konkurovat nejmodernějším americkým stíhačkám
Suchoj T-50
Suchoj T-50 | Foto: oficiální foto Suchoj

Komsomolsk - Na letecké základně v ruském Komsomolosku odstartoval ke svému prvnímu zkušebnímu letu nejmodernější bojový letoun ruské výroby Suchoj T-50, také známý jako TAK PA (Prospective Aircraft Complex System of Front line Aviation).

Stíhačka tzv. páté generace, která by měla konkurovat americkým vojenským letounům F-22 Raptor a F-35 Ligthening II, vstoupí do výzbroje ruské armády v roce 2015.

SU T-50 je víceúčelový taktický letoun, schopný útočit na vzdušné i pozemní cíle za jakéhokoliv počasí. Využívá technologii Stealth, takže je obtížně zaměřitelný radary a infračervenými čidly.

Nový Suchoj je podle ruských médií schopen dosáhnout rychlosti až 2 100 kilometrů za hodinu. Dolet stroje činí 5,5 tisíc kilometrů. Osm ze 16 závěsů pro výzbroj je umístěno uvnitř stroje. V ruském letectvu by měli SU T-50 nahradit stárnoucí stíhačky MIG-29 Fulcrum a bombardéry SU-27 Flanker.

Kromě ruského letectva už avizovala zájem o nová extrémně obratná letadla, schopná přistávat a startovat na dráze o rozměrech 300 až 400 metrů, také Indie, která má zájem i 250 těchto strojů. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy