Revoluce přijde večer. Fotbal v hospodách bude ve 3D

David Slížek
31. 1. 2010 11:55
Britská televizní stanice Sky odvysílá první světový sportovní přenos ve 3D
Foto: Reuters

Londýn - Trojrozměrný obraz míří z pláten kin na televizní obrazovky - a do hospod.

Stanice Sky na dnešní večer chystá první živý sportovní 3D přenos na světě. V devíti vybraných sportbarech v Londýně, Manchesteru, Cardiffu, Edinburghu a Dublinu se na trojrozměrný zápas Arsenalu s Manchesterem United podívají první fanoušci optikou 3D brýlí.

S přípravou přenosu televizní stanici prý pomáhal i režisér přelomového 3D filmu Avatar James Cameron.

Britská stanice, která na duben plánuje start kompletního 3D sportovního kanálu, vybrané hospody vybaví speciálními televizory i speciálními brýlemi, pomocí kterých budou fanoušci obraz sledovat.

Rozdíl oproti klasickému 2D vysílání je podle zástupců stanice obrovský. "Když se například díváte v dvojrozměrné televizi na golf, vypadá travnatá plocha poměrně rovně," přiblížil to ředitel výroby Sky TV Darren Long. "Ve 3D ale vidíte každou nerovnost greenu a můžete mnohem lépe ocenit hru," dodává.

BBC bude vysílat rugby

Dnešní utkání Premiere League má být prvním lákadlem, aby fanoušci přišli 3D fotbalu na chuť. V dalších týdnech chce Sky TV poskytnout 3D příslušenství dalším stovkám sportbarů po celé Británii, aby fanoušky nalákala na svůj placený 3D kanál.

Podobnou strategii televize použila už při startu vysílání ve vysokém rozlišení. Také tehdy divákům demonstrovala výhody HD při přenosech vysílaných zdarma v barech. A pak spoléhala na to, že si nové televizory koupí i domů.

Televizory pro 3D vysílání mají být v Británii běžně k dostání v průběhu léta. Stát mají v přepočtu o několik tisíc korun více než současné HD přijímače.

Dnešním přenosem Sky TV těsně vyfoukne prvenství britské veřejnoprávní BBC. Ta ohlásila svůj první 3D sportovní přenos na další víkend. Mezinárodní utkání rugby bude přenášet do vybraných kinosálů.

 

Právě se děje

Další zprávy