Teď už máme na to objevit mimozemšťany, říká vědec

abc
28. 1. 2010 9:30
Alespoň to tvrdí přední britský astronom
Jestli by mimozemšťan vypadal právě takhle, jisté není.
Jestli by mimozemšťan vypadal právě takhle, jisté není. | Foto: bild.de

Londýn - Podle Lorda Reese, prezidenta britské Královské astronomické společnosti, je velmi blízko objev, který změní lidský pohled na sebe sama i naše místo ve vesmíru.

Vědci již padesát let monitorují oblohu a snaží se zachytit přenosy vysílané inteligentními formami života. Zatím bezúspěšně.

Podle Reese však už technologie pokročila natolik, že není bláhové doufat v objevení planet, které nejsou větší než Země. Budeme prý schopni zjistit, jestli mají kontinenty, oceány či rozpoznávat jejich typ atmosféry.

Potrvá sice ještě dlouho, než budou vědci takto schopni rozpoznat formy života, přesto to Reese považuje za neuvěřitelný pokrok. Nedávný vývoj teleskopů totiž umožnil hledat vzdálené planety podobné zemi.

Neúnosné formy života

Reese očekává, že by ve vesmíru mohly být formy života, se kterými bychom se nebyli schopni smířit. Mohly by také existovat formy života, které budou na vývojovém žebříčku výrazně výše. Lord Reese, kterého citoval server BBC, poukazuje na to, že by rozdíl mohl být podobný jako mezi námi a šimpanzi.

 

Právě se děje

Další zprávy