Britský skandál. Vyvážené detektory na bomby nefungují

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
23. 1. 2010 21:35
Ředitel firmy, tkerá detektory dodávala i do Iráku a Afghánustánu, byl zatčen
Výbuchy v Iráku zabily v posledních měsících stovky lidí. Mohou za to i vadné detektory?
Výbuchy v Iráku zabily v posledních měsících stovky lidí. Mohou za to i vadné detektory? | Foto: Reuters

Londýn - Britská vláda zakázala vyvážet přístroje na odhalování bomb do téměř dvacet zemí, včetně Iráku a Afghánitánu. Kontrola ukázala, že zařízení nefunguje.

Ředitel společnosti ATSC, která údajné detektory vyrábí a exportuje, byl zatčen pro podezření z podvodu spáchaného záměrným zkreslením údajů, oznámil server BBC News.

Pochybnosti o spolehlivosti detektorů vznesly britská ambasáda v iráckém Bagdádu a irácké úřady, které zařízení typu ADE-651 společnosti ATSC nakoupily k bezpečnostním prohlídkám na iráckých kontrolních stanovištích.

Podle zprávy BBC News vydala irácká vláda za zařízení používané nyní na většině kontrolních stanovišť v Bagdádu celkem 52 milionů liber (zhruba 1,5 miliardy korun). Detektory nedokázaly zabránit výbuchům bomb, které zabily stovky lidí.

Foto: Reuters

Podle zadrženého ředitele ATSC Jima McCormicka, který byl později propuštěn na kauci, měly příruční detektory ADE-651 obsahovat speciální elektronickou kartu umožňující detekci výbušnin.

Vyšetřování iniciované BBC však odhalilo něco zcela jiného: počítačová laboratoř oznámila, že testovaná karta má pouze čip používaný v obchodech k zamezení krádeží.

Detektor z dílny ATSC sestává z otočné antény namontované na kloubu ručního držadla. Není napájen baterií; propagační materiály tvrdily, že využívá pouze statické elektřiny uživatele.

 

Právě se děje

Další zprávy