Sedíte doma? Sedíte v práci? Dřív umřete, varují vědci

vp
25. 1. 2010 6:45
Dlouhé vysedávání je dobré přerušit malou procházkou.

Londýn - Vědci stále hlasitěji varují před dlouhým vysedáváním, může prý zkrátit délku lidského života. A to i přesto, že pravidelně cvičíte, informovala o tom agentura AP.

Prosezené hodiny v práci, ve škole, v autě nebo před počítačem či televizí, to všechno se počítá do celkového součtu.

Prvotní výzkumy naznačují, že lidé, kteří tráví většinu dne sezením, mají sklon být obézní, zvyšuje se u nich riziko infarktů a celkově dřív umírají. Geny, které regulují množství tuku a glukózy totiž po dlouhém sezení přestávají pracovat.

V některých zemích už ministerstva zdravotnictví vydala doporučení minimální doby fyzické aktivity. O snížení počtu hodin v sedící pozici se ale nezmiňují.

1

„Po čtyřech hodinách sezení vaše tělo začne vysílat varovné signály," říká Ekblom-Bak ze švédské Školy pro sport a zdravovědu.

„Lidé by měli cvičit, protože je to užitečné pro ně samotné," říká Ekblom-Bak. „Nepište v práci kolegovi email, ale raději se zvedněte a jděte mu to říct," dodává.

Ani lidé, kteří pravidelně cvičí, nemají vyhráno. Tim Armstrong, expert na fyzickou aktivitu ze Světové zdravotnické organizace, říká, že lidé, kteří cvičí každý den, by pohyb měli rozložit na víc částí za den než vykonávat jednofázově velkou zátěž.

Podobný výzkum byl publikován už před rokem. Vědci několik let zkoumali sedmnáct tisíc Kanaďanů a zjistili, že lidé, kteří prosedí víc času než ostatní, mají vyšší riziko úmrtí, bez ohledu na to jestli cvičili nebo ne.

„Ještě nemáme dostatek důkazů pro to, abychom řekli, jak moc je sezení špatné, ale je jisté, že čím častěji může být sedavý styl přerušen, tím lepší," řekl Peter Katzmarzyk z Pennington Biomedical Research Center v Baton Rouge, Louisiana, USA.

 

Právě se děje

Další zprávy