Nic kvůli Patriotům v Baltu nechystáme, tvrdí Moskva

Zahraničí Roman Gazdík, Zahraničí
21. 1. 2010 12:30
Rusové mají údajně reagovat na rozmístění raket USA u svých hranic s Polskem
Ruský křižník Petr Veliký
Ruský křižník Petr Veliký | Foto: Reuters

Moskva - Ruské ministerstvo obrany odmítlo informace, že by mělo v úmyslu posílit svou baltskou flotilu jako reakci na rozmístění amerických raket Patriot nedaleko svých hranic s Polskem.

S odvoláním na zdroj z ruského námořnictva tuto zprávu ve čtvrtek ráno přinesla agentura RIA Novosti.

„Námořní, ponorkové i letecké síly baltské flotily budou posíleny," uvedl zdroj agentury, který si přál zůstat v anonymitě. Flotilu údajně doplní korvety ozbrojené vysoce přesnými střelami s plochou dráhou letu.

Mluvčí ruského námořnictva odmítl tuto informaci nejprve oficiálně komentovat. Tiskové oddělení ministerstva obrany později vydalo prohlášení, ve kterém tuto informaci popřelo.

"Informace zveřejněné v některých médiích o údajném posílení pozemních i námořních sil baltské flotily v souvislosti s umístěním protiraketového systému USA v Polsku nekorespondují s realitou," stojí v něm dle agentury Interfax.

Varšava tento týden oznámila, že osm odpalovacích zařízení Patriot nerozmístí v blízkosti Varšavy, jak se původně plánovalo, ale u města Morag, které se nachází jen sto kilometrů od hranic ruské Kaliningradské oblasti.

Polsko však odmítá, že by se jednalo o snahu provokovat Moskvu.


„Nemá to ani politický, ani strategický důvod. Jediným důvodem je dobrá infrastruktura." řekl ve středu večer novinářům polský ministr obrany Bohdan Klich.

Rakety Patriot, které budou rozmístěny na jaře,  bude obsluhovat až 100 vojáků armády USA. Smlouvu SOFA o jejich pobytu podepsala Varšava s Washingtonem v listopadu.

Patrioty slíbila Polákům administrativa předchozího amerického prezidenta George W. Bushe coby součást dohody o umístění deseti interceptorů protiraketového systému na polském území.

Přestože Barack Obama plán na interceptory v Polsku a radar v Česku zrušil, dodávku Patriotů se zavázal dodržet.

 

Právě se děje

Další zprávy