Pohřbívání prasat zaživa ve sněhu definitivně zastaveno

vp, čtk
16. 1. 2010 16:05
Rakouský výzkum měl prý osvětlit, co se děje s lidmi zasypanými lavinou
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: kitzbueheler-alpen.com

* aktualizovali jsme o informaci o definitivním zastavení pokusu * doplnili jsme vyjádření referenta tyrolské vlády pro ochranu zvířat a počet zvířat, která pokus přežila

Innsbruck - Rakouskem otřásal v těchto dnech velký skandál kolem vědeckého pokusu na prasatech, který v Alpách zahájili experti z innsbrucké lékařské fakulty. Vědci chtěli živá zvířata zasypat sněhem, a získat tak vědecké informace o umírání v lavinách.

Experiment ale vyvolal obrovské protesty rakouských ochránců zvířat i politiků. Výzkumníci se proto večer rozhodli experiment přerušit. Vědci z univerzitní anesteziologické kliniky v Innsbrucku zahájili pokus v Tyrolských Alpách tento týden, trvat měl čtrnáct dní.

Po silných protestech vědci v pátek experiment definitivně zastavili a odjeli z místa konání. Pokus přežilo 19 prasat z původních 29.

Univerzita se ústy rektora Herberta Lochse proti protestům už dříve ohradila s tím, že mnozí lidé mají o pokusu falešné představy a že experiment už loni posvětilo rakouské ministerstvo zemědělství.

Trpí méně než na jatkách

Podle vedení školy prý zvířata při pokusu netrpí. Nejprve dostanou narkózu, aby je mohli převézt na ledovec. Tam je napojí za přístroje a zasypou sněhem.

Jeden z členů akademické obce uvedl, že zvířata trpí méně než při porážce na jatkách. Výsledky kontroverzního pokusu mají sloužit k léčbě obětí lavin.

"Ročně máme kolem 150 mrtvých z lavin," řekl Lochs. Dosud se vycházelo z toho, že hlavní překážkou pro přežití je nedostatek kyslíku a chlad. "Možná je to ale i zvýšení tlaku na plicní tepnu, který by mohl v lavině existovat," dodal rektor.

Rakouská horská služba se od pokusu distancovala. Starosta nedalekého Söldenu Ernst Schöpf se o experimentu dozvěděl, když se mu o něm zmínil veterinář. "Vyprávěl, že dostal anonymní stížnost na týrání zvířat," řekl starosta.

Foto: Ludvík Hradilek

Nakupte raději přístroje

Ochránci zvířat proti "pohřbení prasat za živa" ostře protestovali. Mnohé organizace se o experimentu zmiňovaly jako o nepochopitelném, neetickém či nechutném.

"Je to jeden z nejodpornějších pokusů na zvířatech, který se kdy v Rakousku prováděl," uvedl rakouský svaz na ochranu zvířat. Podle něj experiment slouží jen k profilování vědců.

Peníze, které se na bádání vydají, by se prý daly využít na nákup přístrojů pro hledání lidí v lavinách či k uspořádání osvětové kampaně mezi vyznavači zimních sportů.

Proti pokusu se postavila i organizace Vier Pfoten (Čtyři tlapky). Podle ní se z letitých zkušeností ví, kvůli čemu lidé v lavině umírají a jak dlouho to trvá.

Ke kritikům projektu se připojili i politici. "Pohřbít prasata za živa ve sněhu je morálně na pováženou. O projektu jsme nebyli informováni," sdělil referent tyrolské vlády pro ochranu zvířat Anton Steixner.

Okamžité ukončení projektu požadovali zelení i sociální demokraté; o případu a o povolení k pokusu chtěli jednat v parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy