Slovenská církev potrestala dva kněze za kacířství

vp
14. 1. 2010 19:55
Knězi si vymysleli vlastní výklad svatého učení a chtěli ho kázat.

Bratislava - Arcibiskup Bratislavské arcidiecéze Stanislav Zvolenský exkomunikoval dva kněze, Stanislava Cigánka a Martina Chlebeka, za kacířství.

Oba si spolu s novoknězem a děkanem Trnavské arcidiecéze vymysleli svůj výklad Svatého Písma.

Následně odeslali výzvu všem katolickým biskupům Slovenska i arcibiskupovi Zvolenskému s žádostí o to, aby jejich výklad posvětili. V dopise uvedli, že pokud se tak nestane, ztratí všichni posvátnou moc, napsal deník Pravda.

Arcibiskup Zvolenský si vyhrožování nenechal líbit, rebely pozval k osobnímu setkání a za přítomnosti hlavních představitelů slovenské církve jim řekl, co si o jejich kroku myslí.

"Odmítli jakýkoliv dialog, a proto jsem byl nucen jim písemně předat napomenutí s požadavkem, aby svou výzvu mně a ostatním biskupům do jednoho dne odvolali a omluvili se," řekl Zvolenský.

Oba knězi varování neuposlechli. Arcibiskup se proto rozhodl zbavit je funkce kněze. Zdůvodnil to záměrnou neposlušností.

"Toto je zásadně neslučitelné s pravou katolickou naukou," dodal Zvolenský.

Tím, že knězi stále trvali na textu své výzvy, se nacházeli "ve stavu chybné nauky", tedy kacířství  - a to se podle církevních zákonů trestá exkomunikací.

Exkomunikovaní knězi se teď se svou výzvou obracejí na jiné církevní představitele, vyzývají je k neposlušnosti vůči biskupům a dávají jim různá ultimáta.

 

Právě se děje

Další zprávy