Lepší než baronka, hodnotí Füleho po výslechu v Bruselu

Johanna Grohová
12. 1. 2010 17:35
Na nejcitlivější dotazy, týkající se Füleho členství v KSČ, nedošlo
Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Český kandidát na evropského komisaře Štefan Füle přežil grilování v Evropském parlamentu bez větších popálenin. Podle prvních reakcí Fülle, který má být komisařem pro rozšiřování a sousedskou politiku, u europoslanců včetně českých zástupců prošel.

Po skončení slyšení většina označovala Füleho za kompetentního diplomata, který slyšení zvládl profesionálně, podle některých dokonce lépe než o den dříve vysoká reprezentantka pro zahraniční záležitosti Catherine Ashtonová.

"Je jasné, že tuto práci zvládne. Je dlouholetý, zkušený diplomat a je to pro něho jednoduché teritorium. Byl to diplomatický a uhlazený projev," řekl konzervativní britský poslanec Charles Tannock.

Brutální hodnocení baronky

Vysloužil si však pochvalu od polských europoslanců, pro které jsou zejména vztahy s východními sousedy EU klíčové.

"Budu hodně brutální. Po slabém vystoupení baronky Ashtonové se mi nyní po slyšení pana Füleho opět vrátila důvěra, že o tuto oblast bude postaráno jako o prioritu," řekl polský europoslanec Jacek Saryusz-Wolske.

Podle některých reakcí byl ale Füle až nekonkrétní a diplomatický například a vyhýbal se konkrétnějším jménům či datům, kdy by se mohla Evropské unie rozšířit o nové členy.

"Nedozvěděli jsme se nic, co bych nevěděli. Chybí jasná vize, kam rozšiřování na Západním Balkáně lze posunout a jak," poznamenal srbský novinář Željko Pantelič.

I Füle odcházel ze sálu po tříhodinovém výslechu sice unaven ale s pozitivním dojmem. "Můj dojem je dobrý, byla to otevřená debata. Měl jsem radost z příznivých reakcí už v jejím průběhu," poznamenal.

Komunismus zajímal hrstku

Jeden z mála problematických bodů - Füleho komunistická minulost - nakonec zajímala jen hrstku přítomných europoslanců zahraničího výboru.

Tannock řekl, že Füle už dříve uspokojivě vysvětlil své členství ve straně i studium na proslulé moskevské škole pro diplomaty. "Měli jsme s ním osobní setkání, během kterého nám vysvětloval své důvody a že toho lituje," řekl Tannock.

Maďarský europoslanec György Schöpflin sarkasticky poznamenal, že by mu tato zkušenost mohla pomoci právě v oblasti partnerství s Ruskem a někdejšími exsovětskými republikami.

Nizozemský krajně pravicový poslanec Barry Madlener šel nejdále, když vyzval Füleho, aby se omluvil všem Evropanům za to, že byl členem strany, která má na svědomí radu lidských obětí a strádání.

Všichni máme svou historii

"Všichni mají svou osobní historii. Ta moje je součástí doby a místa, kde jsem vyrůstal. Je ale důležité říct, že v té době jsem byl svobodný a zralý, abych učinil takovou volbu. A já jí učinil, nabídl jsem své zkušenosti Československu a pak České republice, což je jasné z průběhu mé dvacetileté kariéry. Nyní nabízím svoji kapacitu komisi, pokud ji přijímáte," reagoval Füle.

Madlener později zalitoval, že Füle nevyužil příležitost a nepřišel s větším veřejným pokáním za svoji minulost.

Až na výjimky se otázky týkaly zahraničně-politických témat: budoucnosti Západního Balkánu, pokroku ve přístupových rozhovorech s Tureckem, vztahů s Ruskem, situace v Gruzii či přibližování Kosova k EU. Někdy europoslanci zabrousili i do značně vzdálených vod jako třeba Arktida.

Füle mluvil po celou dobu anglicky, jen české europoslankyni Zuzaně Roithové odpověděl česky. Zpočátku slyšení se Fülemu na čele rosil pot. Prvotní strnulost zapříčiněná zřejmě nervozitou z tříhodinového výslechu pak ale přešla do sebevědomé a o něco méně úřednicky ploché roviny.

Vyhýbavé odpovědi radil Barroso

Füle se mnohdy zejména v první hodině vyhnul konkrétním odpovědím zejména pak těm, které nespadají do jeho budoucích kompetencí. Údajně tak instruoval budoucí komisaře předseda komise José Manuel Barroso, aby se vyhnuli případným blamážím. Füle odmítl tuto spekulaci komentovat.

Europoslanci se od něho mimo jiné dozvěděli, že rozšiřování Evropské unie je natolik prospěšný projekt, že je nutné v něm pokračovat. Ale přistoupení bude podle něho možné je pro ty země, které mohou Evropě přinést něco pozitivního, uklidňoval ty poslance, kteří se dalšího bobtnání Unie obávají.

"Neměly by být zkratky k členství v Evropské unii. Stejné podmínky platí pro všechny. Být členem Evropské unie je náročný úkol, na který je třeba se řádně připravit," řekl Füle.

Odvaha u Turecka

Která země a kdy by se mohla stát nejnovějším členským státem však jmenovitě z Fülových úst nepadla. Doufá ale, že Srbsko se stane do konce roku kandiátskou zemí a i všechny země Západního Balkánu budou moci do EU jezdit bez víz.
Další východoevropské země by se pak podle Füleho měly EU během jeho následujících pěti let EU více přimknout. "My chceme, aby se Ukrajina a další východní země přiblížily Evropské unii," dodal.

V případě Turecka byl odvážnější. Řekl, že si ho dokáže představit jako plnoprávného člena Unie a odmítl zavádění nové formy jakéhosi polovičatého "privilegovaného" členství, o kterém se mluví ve vztahu k Turecku s nejčastěji v Německu a Francii. "Něco takového není na pořadu dne," řekl.

Německá europoslankyně Doris Packová pak chtěla vědět, co je pravdy na tom, že Füle nabídl vnitřně rozervané Bosně a Hercegovině zkušenosti z rozdělení Československa. "Já tuto zvěst neslyšel a mohu kategoricky odmítnout. Neexistuje žádný žádný záměr uplatnit zkušenosti z dělení Českolovenska jinde," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy