Maďarská armáda nacvičuje útok přes Dunaj, tvrdí Slota

Martin Novák Martin Novák, Aktuálne.sk
11. 1. 2010 23:15
Slovenská národní strana uvažuje o zřízení dobrovolných praporů, kde by se Slováci učili bojovat
Ján Slota.
Ján Slota. | Foto: Ondřej Besperát

Bratislava - Předseda Slovenské národní strany vstoupil do nového roku postaru. Ostrými protimaďarskými výpady.

Podle agentury SITA prohlásil, že Slováci žijí v iluzi, že se jim nemůže nic stát, zatímco maďarská armáda usilovně zbrojí a nacvičuje ofenzívu přes Dunaj.

"Maďarská republika je v katastrofálním stavu. Kdyby nedostali půjčku z Mezinárodního měnového fondu, už by zkrachovali. Ale přesto vyzbrojují svojí armádu. Koupili čtrnáct nových stíhaček Gripen, které jsou špičkové. Kvůli komu to kupují? My jsme si nemohli koupit ani křídlo, natož novou stíhačku. My pomalu armádu rozpouštíme," uvedl slovenský politik, jehož strana je součástí vládní koalice premiéra Roberta Fica.

Bratislavský hrad.
Bratislavský hrad. | Foto: Pavol Urbi, Aktualne.sk

Podle Sloty působí mnoho maďarských zpravodajských důstojníků na jihu Slovenska, ale nikdo s tím nic nedělá. Tvrzení, že k válce mezi Slovenskem a Maďarskem nemůže dojít už kvůli členství obou zemí v Evropské unii a NATO, je prý mylný.

"Řecko a Turecko byly v NATO, a přesto svedly válku, ve které padly tisíce lidí," uvedl Slota. Slovensko možná podle něj bude jednou litovat, že přes Dunaj je postaveno tolik mostů.

Ještě na konci minulého roku si předseda SNS postěžoval, že Slováci jsou nebojeschopní a armáda je v katastrofálním stavu.

"Máme v armádě 20 tisíc mužů, ale bojovat může tak čtvrtina z nich. A i o tom pochybuji. Umlátí nás tady čepicemi," prohlásil. Slovenští letci jsou podle něj nezkušení, mají prý nalétáno málo hodin.

Foto: Aktuálně.cz

Slovenská národní strana uvažuje o vytvoření dobrovolných praporů, kam by se mladí chlapci a dívky mohli hlásit, informoval deník Aktuálne.sk.

"Drtivá většina slovenských chlapců kolem dvacet let věku a starších neumí ani nabít samopal. Neuměla by střílet," řekl Slota.

Maďary obvinil, že chtějí na jižním Slovensku vytvořit autonomii a pak vyvolat referendum o odtržení od Slovenska.

Na Slovensku i v Maďarsku se letos konají parlamentní volby. Pokud v Maďarsku zvítězí podle očekávání pravicová strana Fidesz, očekává se další zhoršení vztahů mezi Bratislavou a Budapeští, protože Fidesz má v programu razantnější obhajobu práv Maďarů v zahraničí, tedy především na Slovensku a v Rumunsku.

Na Slovensku žije zhruba půl milionu osob maďarské národnosti, tedy přibližně deset procent obyvatel země.

 

Právě se děje

Další zprávy