Dochází sůl. Británii čeká ještě týden jako na Sibiři

Lucie Kalivodová
8. 1. 2010 18:40
Podle meteorologů budou trvat pro Británii netypické mrazy ještě zhruba týden
Londýn
Londýn | Foto: Reuters

Londýn - Rtuť na teploměrech v některých částech Velké Británie sestoupala v noci na pátek na rekordních minus 21 stupňů Celsia. Doprava v zemi i nadále kolabuje.

"Už z úterý na středu jsme prakticky zapadli sněhem. Nejkritičtější zatím byla středa a čtvrtek. Nejezdily vlaky, ani autobusy. Zavřená jsou letiště. Nejhůř jsou na tom lidi z předměstí, kteří nemohou použít metro," řekla Aktuálně.cz Jana Herglová, která v Londýně pracuje a v britské metropoli nedobrovolně trávila i vánoční svátky. Kvůli kalamitě se nedostala domů, teď se její situace opakuje.

"Aspoň už je vidět, že silničáři v Londýně se už učí. Loni, kdy byla situace podobná, to vůbec nezvládali, teď už aspoň hlavní silnice zprovoznili," postřehla česká au pair.

V Británii pomalu dochází posypová sůl. Odkládají se jeden za druhým zápasy Premier League, která se jinak pyšní tím, že se hraje bez přestávek.

Spojení s Prahou je stále nepravidelné. Na největším britském letišti, londýnském Heathrow, byl například odvolán dopolední let společnosti British Airways.

Ostatní spoje s Prahou by podle předpokladů z dnešního rána neměly být zrušeny. To platí i o dalších linkách mezi Londýnem a Prahou na letištích Luton, Gatwick a Stansted. Výrazně omezen je také provoz rychlovlaků Eurostar spojujících Londýn s evropskou pevninou.

"Závaly sněhu ochromily například i školní autobusy, takže děti, o které se starám, měly delší prázdniny. Dnes už se ale vše pomalu vrací do normálu, školy byly znovu otevřeny," popisuje z Londýna Česka.

Stonehenge
Stonehenge | Foto: Reuters

Co platí v Londýně, je ale jiné v dalších částech země. Zavřeny jsou stále tisíce škol. Tato situace přináší obavy, že by tím mohly být ohroženy zkoušky na středních školách, které se mají konat příští týden.

Podle meteorologů budou trvat pro Británii netypické mrazy ještě zhruba týden. Dnešní husté sněžení očekává hlavně východ Anglie. Tisíce domácností na jihu Anglie jsou bez proudu. Severní Skotsko v noci na dnešek zaznamenalo minus 21,6 stupňů Celsia, u Manchesteru bylo naměřeno minus 16,4 stupně.

Policie vyzývá řidiče, aby pokud možno nesedali za volant. Mrazivé počasí a s ním spojený intenzivnější pobyt doma, přinesl zajímavý úkaz, o němž informoval zpravodajský server BBC. Lidé jsou přikováni k počítačům s internetem. A sledují nejen počasí: rapidně se zvýšil počet on-line uživatelů, kteří navštěvují seznamky.

"Leden je obecně nejrušnějším měsícem v roce, protože řada lidí si dá jako novoroční předsevzetí, že si musí najít partnera," řekla Katie Moweová ze seznamky Single365.com.

"Nicméně jsme v posledních dvou dnech zaznamenali výrazný nárůst počtu uživatelů.  A to nebyl víkend, který je vždy nejrušnější," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy