V Rakousku se vzaly první čtyři homosexuální páry

moh
4. 1. 2010 17:03
Některé země nedovolují homosexuálům stejné obřadní místnosti

Vídeň - Ve Vídni dnes byla uzavřena první čtyři registrovaná partnerství v rakouské historii.

Od počátku roku platí v Rakousku zákon umožňující uzavírat registrované partnerství mezi dvěma muži či dvěma ženami, ovšem bez možnosti přijmout společné příjmení, adoptovat děti či přivést na svět potomka po umělém oplodnění.

Partnerství naopak zajišťuje nárok na výživné v případě odloučení či nárok dědit.

Jak uvádí server Standard.at, proběhly dnes všechny čtyři obřady na přání zúčastněných pouze úředně, bez slavnostní ceremonie. Ve všech případech se jednalo o dlouholeté mužské svazky, jeden z párů společně žije již padesát let.

Zákon byl schválen v prosinci loňského roku. Jednotlivé spolkové země mohou způsob uzavření registrovaného partnerství částečně upravovat.

Například lidovecký starosta Grazu Siegfried Nagl si podle serveru listu Kurier vymínil i přes hlasitý odpor koaličních Zelených, že se registrovaná partnerství nebudou uzavírat ve stejných slavnostních prostorech jako ostatní manželství. Má se jednat o holý úřední akt, nikoli slavnostní obřad. Zelení proto hrozí odchodem z koalice a požadují jednání.

Registrované partnerství stále nebylo uzákoněno na Slovensku či v Polsku. V České republice je možné registrované partnerství uzavírat od července 2006. 

 

Právě se děje

Další zprávy