Islanďané se postavili vládě, nechtějí vyplatit cizince

Michal Štůsek Michal Štůsek
3. 1. 2010 16:16
Vládní návrh na splacení 3,8 miliard euro musí ještě schválit prezident

Rejkjavík - Více než 56 000 obyvatel, tedy téměř čtvrtina islandských voličů, podepsala petici proti plánu vlády na splacení peněz, o které lidé z ciziny přišli při krachu on-line banky Icesave.

Petice žádá po prezidentovi země, aby návrh, který ve čtvrtek jen těsně odsouhlasil parlament, vetoval a vyhlásil referendum.

Hlasování v parlamentu přitom nedopadlo jednoznačně. Třiatřicet poslanců se zákonem souhlasilo, třicet bylo proti. Vláda poslancům pohrozila, že pokud zákon parlamentem neprojde, odstoupí.

V případě, že návrh odsouhlasí také prezident Olaf Ragnar Grimsson, Island zaplatí 3,8 miliard euro pro více než 320 tisíc lidí z Velké Británie a Nizozemska, kteří v loňském roce ztratili po krachu on-line banky Icesave své peníze.

Podle veřejných průzkumů, které předcházely hlasování v parlamentu, s návrhem nesouhlasilo až sedmdesát procent obyvatel. Většině Islanďanů se nelíbí myšlenka, že platí za chyby banky.

Pokud by se rozpočítala celková částka na jednoho obyvatele země, vychází z odsouhlasené kompenzační sumy 12 tisíc euro na osobu. Mluvíme přitom o zadlužené zemi, kde žije 320 tisíc lidí.

Olaf Ragnar Grimsson tak není v jednoduché pozici. Pokud návrh vetuje, s největší pravděpodobností odstoupí současná vláda, v opačném případě si proti sobě obrátí velkou část národa.

Deník The Wall Street Journal uvedl, že si prezident na rozhodnutí o podepsání dokumentu prodloužil termín, aby měl více času návrh podrobně prostudovat.


 

Právě se děje

Další zprávy