Dánové zastavili útok na autora karikatury Mohameda

hp
2. 1. 2010 13:55
Somálec se dobýval do domu se sekyrou a nožem
Foto: Reuters

Kodaň - Dánské policii se podařilo zastavit útočníka, který se pokoušel se sekyrou a nožem dostat do domu Kurta Westergaarda. Známý karikaturista před pěti lety nakreslil Mohameda s turbanem ve tvaru bomby - tím tehdy pobouřil muslimy nejen v Dánsku, ale po celém světě.

Ozbrojený mladík se dobýval v pátek večer do Westergaardova domu v dánském Aarhusu. Policisté při zásahu postřelili osmadvacetiletého muže ze Somálska, který je podle vyšetřovatelů napojený na teroristickou organizaci Al Káida.

Střely útočníka zasáhly do nohy a ruky poté, co hodil sekeru na jednoho z policistů, uvedl policejní mluvčí. Zraněného muže policie následně odvezla na ošetření do nemocnice, jeho život ale není ohrožen. Čtyřiasedmdesátiletý Westergaard nebyl při incidentu zraněn, ale utrpěl šok.

Teroristické hrozby vůči Dánsku

Jak napsala ve svém prohlášení dánská bezpečnostní služba PET, Somálec, který legálně získal povolení k pobytu v Dánsku, měl úzké vazby na somálskou teroristickou skupinu Al-Shabaab, stejně jako na vedení Al-Káidy v severní Africe.

Při zatýkání lámanou angličtinou vykřikoval, že přišel zabít Westergaarda. Somálec již byl obviněn z pokusu o vraždu Westergaarda a zasahujícího policisty.  nadále pokračuje vyšetřování, zda Somálec jednal sám, nebo jestli neměl při útoku v Dánsku nějaké komplice.

Foto: Aktuálně.cz

"PET se dívá velice vážně na případ, který znovu potvrzuje teroristickou hrozbu vůči Dánsku, a to především pro karikaturistu Kurta Westergaarda," uvedl ve svém prohlášení ředitel PET Jakob Scharf.

S Westergaardem byla v domě i jeho pětiletá vnučka. Když Somálec rozbil okno, ukryli se společně ve speciálně zabezpečené místnosti. Westergaard poté přivolal alarmem policii, která dorazila za dvě minuty.

Islámští ozbrojenci podle serveru BBC vypsali na Westergaardovu hlavu již dříve odměnu jeden milion dolarů.  a pátweční incident není ojedinělý.

Například v minulém roce americké úřady zadržely v Chicagu dva muže, které podezřívaly z plánování útoku na Westergaarda a noviny Jyllands-Posten, ve kterých byly před pěti lety karikatury Mohameda zveřejněny.

Právo na svobodu projevu 

Už před dvěma lety odhalila dánské policie skupinu lidí, kteří plánovali Wastergarda zabít. Mělo jít o dva Tunisany a jednoho Dána pocházející z Maroka. Westergaard se kvůli vražedné hrozbě musel tři měsíce ukrývat i se svou 66letou manželkou Gitte pod policejní ochranou.

Publikování karikatur v dánském listu Jyllands-Posten vyvolalo mezi muslimy pozdvižení. Když pak v roce 2006 kresby Mohameda otiskly i další noviny, spustily vlnu nepokojů ve spoustě zemí.

Rozčilení muslimové zaútočili na tři dánské ambasády a nejméně padesát lidí při nepokojích na Blízkém východě, v Africe a Asii zemřelo. V Dánsku bylo tehdy odsouzeno několik mladých muslimů, kteří plánovali v rámci protestů bombové útoky.

Deník Jylland-Posten se nakonec omluvil, ale trval na právu na svobodu projevu. Vůdce Al-Káidy Usáma Bin Ládin před dvěma lety prohlásil, že Evropa bude za karikatury Mohameda potrestána.

 

Právě se děje

Další zprávy