Střelec vraždil ve finském obchodě, pak se sám zabil

Reuters Simona Holecová, Reuters
31. 12. 2009 14:12
Střelba se odehrála ve městě Espoo, nejméně čtyři lidé zahynuli
Policisté vcházejí do obchodního domu.
Policisté vcházejí do obchodního domu. | Foto: Reuters

* Incident pro vás sledujeme a aktualizujeme vývoj

Helsinky - Čtyři lidé nepřežili střelbu, která se odehrála na Silvestra dopoledne v nákupním centru ve finském městě Espoo.

Finská státní televize YLE ve vysílání uvádí, že muž oděný v černém začal pálit v druhém patře obchodního domu Sello do lidí deset minut před půl jedenáctou dopoledne. Část obchodního domu byla okamžitě evakuována, někteří lidé v panice prchali všemi směry.

Policie střelce identifikovala jej jako třiačtyřicetiletého Ibrahima Shkupolliho, přistěhovalce z Kosova. Muži se podařilo z místa činu urprchnout, později jej policisté nalezli mrtvého. Podle všeho se zastřelil.

Podle listu Ilta-Sanomat policisté prohledali také střelcův byt a nalezli tam jeho mrtvou exmanželku. Zřejmě ji zavraždil dnes.

Nákupní centrum v Espoo.
Nákupní centrum v Espoo. | Foto: Reuters
  

Záběry z televizí ukazují, jak nákupní centrum - které bylo mezitím zcela uzavřeno - obklopují sanitky, nad místem přelétá vrtulník.

"Právě jsem zaplatil za nákup potravin a šel k autu, když mě zastavili a řekli, že tam nemohu jít," popsal agentuře Reuters situaci nakupují Jorma Romo. "Všechny nás vyhnali ven, lidé se ptali, co se děje."

Finsko patří k zemím, kde se útoky střelců opakují. Ještě v povědomí je masakr z loňského září v učňovské škole v Kauhajoki na západě Finska. Zemřelo jedenácti lidí.

O rok dříve pak zabíjel osmnáctiletý maturant v malé škole ve městě Tuusula, tehdy zahynulo devět lidí. Pekka-Eric Auvinen během vyučování zastřelil ředitelku, zdravotní sestru a šest svých spolužáků. Pak obrátil zbraň proti sobě.

 

Právě se děje

Další zprávy