Cestující na letišti svlékne skener, má najít teroristy

hp
30. 12. 2009 18:18
V Amsterodamu zpřísní kontroly u letů do USA, chtějí předejít dalším sebevražedným útokům
Kontrola cestujících na letišti Schiphol v Amsterodamu.
Kontrola cestujících na letišti Schiphol v Amsterodamu. | Foto: Reuters

Haag/Amsterodam - Přibližně za tři týdny budou muset všichni lidé cestující z amsterodamského letiště Schiphol do Spojených států projít speciálními skenery, které vidí i pod oblečení cestujících.

Informovala o tom na dnešní tiskové konferenci tamější ministryně vnitra Guusje ter Horstová v reakci na nedávný pokus o sebevražedný atentát v letadle na lince Amsterodam - Detrit, který chtěl spáchat člen teroristické skupiny Al-Káida.

Jak ministryně uvedla, díky tomuto kroku by se mělo předejít dalším takovým incidentům. Zároveň dodala, že nejprve ale budou muset celý postup kontroly při odbavování prodiskutovat s americkými úřady.

"Bylo rozhodnuto nasadit tělesné skenery na letišti Schiphol pro všechny lety do USA. Všechny skenery disponibilní pro Schiphol budou v provozu do tří týdnů," prohlásila Horstová.

Jak na konferenci uvedla, útok byl sice připraven profesionálně, sebevražedný atentátník Umar Farúk Abdulmutallab ho ovšem nezvládl tak, jak měl.

"Pokud chcete uvést takovouto výbušninu k explozi, musíte postupovat zcela jinak, než jak to dělal Mutallab. Proto mluvíme o amatérství. Díky tomu ale lze bez přehánění říci, že svět unikl katastrofě," okomentovala ministryně neúspěšný pokus o atentát.

Horstová na konferenci také popřela jakékoli spekulace o tom, že by atentátník v minulosti už v Nizozemí byl. "Nejsou žádné důkazy, které by to potvrdily," dodala.

Vyšetřovatelé ovšem ve své činnosti pokračují i nadále. Snaží se zjistit, zda třiadvacetiletý Nigerijec neměl v Holandsku nějakého spojence.

Dosavadní šetření podle ministryně zatím žádné porušení bezpečnostních předpisů na amsterodamském letišti nezjistilo. Atentátník si zřejmě sestavil výbušné zařízení, na kterém později selhala rozbuška, na záchodě v letadle, dodala ministryně.

 

 

Právě se děje

Další zprávy