Novoroční evergreen: Rusko hrozí zastavením dodávek

ČTK ČTK, Zpravodajská směna
28. 12. 2009 13:39
Tentokrát jde o ropu. Plyn prý poteče bez problémů
Aby v lednu nevyschly... (ilustrační foto)
Aby v lednu nevyschly... (ilustrační foto) | Foto: Ludvík Hradilek

Moskva/Praha - Tradiční zimní napětí je opět zde. Tentokrát otázka zní: Poteče v lednu z Ruska ropa, či nikoliv? A viníkem jsou opět spory s Ukrajinou. Stejně jako v předešlých letech, kdy s v otázce a situaci vyměnily jen suroviny - místo ropy se hrálo o plyn. Ten by naopak měl plynout do Evropy bez problémů.

Rusko už varovalo Evropskou unii před možným přerušením dodávek ropy přes Ukrajinu na Slovensko, do Česka a Maďarska. ČTK o tom dnes informoval slovenský Úřad vlády s odvoláním na dopis od Evropské komise. Důvodem mají být spory mezi Ruskem a Ukrajinou o tranzit ropy.

Další náznaky zveřejnili představitelé ruské strany. Ruský provozovatel ropovodů Transněfť obvinil ukrajinské politiky, že stanovili nepřijatelné podmínky pro tranzit ropy přes ukrajinský přístav Južny.

Prezident Transněfti Nikolaj Tokarev řekl agentuře Reuters, že Ukrajina požádala Rusko, aby zaplatilo vyšší částku za tranzit ropy a zvýšila i požadavky týkající se minimálně garance přepraveného objemu ropy. Tyto podmínky však podle něj nelze přijmout.

"Proces (vyjednávání) pokračuje a doufám, že ho vyřešíme do Nového roku. Ale pokud budou trvat na svých podmínkách, budeme také přehodnocovat možnosti dodávek," uvedl Tokarev. Při dotazu na důvod sporu uvedl, že se jedná čistě o politický problém způsobený Ukrajinou.

Česko je připraveno

A do třetice. Problémy s dodávkami ropy čeká podle náměstka ministra Tomáše Hünera také Ministerstvo průmyslu a obchodu. "Veškeré indicie hovoří o tom, že dodávky plynu by v lednu neměly být přerušeny. U ropy to ovšem tak příznivé není," řekl Rádiu Česko Hüner.

"Máme výhodu, že máme alternativní cesty, jak k nám ropu dopravit. Výpadky ropy, i kdyby Družba (ruský ropovod) zcela vyschla, by z hlediska objemu dodávek pro Českou republiku neměla mít dopad. Máme také státní rezervy na více než 90 dnů, takže celou zimu bychom zvládli bez problémů. Později by to už bylo na úkor ceny, protože podobně jako v roce 2008 by se většina ropy dodávala přes Ingolstadt (ropovod IKL z Německa), což je dražší než přes ropovod Družba," řekl Hüner.

Neshody Moskvy a Kyjeva kolem plateb a cen zastavily na začátku letošního roku cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování hlavně balkánských zemí, ale třeba i Slovenska. Kvůli sporům se ocitly na vrcholu zimy bez tepla miliony evropských domácností. Narušení dodávek plynu způsobilo újmu rovněž evropskému průmyslu.



 

Právě se děje

Další zprávy