Papeže srazila před půlnoční k zemi narušená žena

Zahraničí Zahraničí
25. 12. 2009 11:31
Při incidentu Benedikt XVI. neutrpěl žádné zranění, v nemocnici ovšem skončil jeden z kardinálů
Foto: Jan Langer

Vatikán - Začátek půlnoční mše ve Vatikánu narušila ve čtvrtek údajně psychicky postižená žena, která překonala bezpečnostní zábrany a papeže Benedikta XVI. srazila k zemi.

Ten při incidentu neutrpěl žádné zranění a mši, která letos kvůli náročnému programu začala v deset večer, v pořádku zahájil. Podle agentury AP to oznámil mluvčí Vatikánu Ciro Benedettini.

Vatikán v pátek dopoledne vydal prohlášení, v němž identifikoval ženu jako pětadvacetiletou Susannu Maiolovou, která má italské i švýcarské státní občanství. Ve chvíli, kdy napadla papeže, nebyla nijak ozbrojena. Okamžitě ji zadržela vatikánská bezpečnost, která ji po výslechu převezla do nemocnice.

Podle mluvčího Svatého stolce Frederika Lombardiho se dvaaosmdesátiletý papež Benedikt XVI. rozhodl tradiční mši svatou posunout kvůli svému náročnému programu z posledních týdnů.

Mše ve Vatikánu tak skončila ve chvíli, kdy v ostatních částech Evropy se do kostela katolíci teprve chystali.

Zatímco papež vyvázl nezraněn, v nemocnici skončil 87letý kardinál Roger Etchegaray, který utrpěl zlomeninu stehenní kosti. Příčiny kardinálova zranění nejsou příliš jasné, protože v okamžiku, kdy se na papeže žena vrhla, stál o několik metrů dále. "Možná se rychle obrátil," řekl mluvčí.

Na serveru YouTube se objevil videozáznam s průvodem, ve kterém kráčel papež směrem k oltáři.

Procesí přerušily výkřiky šokovaných věřících a tělesní strážci, kteří spěchali k místu incidentu. Je vidět záběr, kdy obsluha odklízela povalenou židli. Následně se ozval potlesk, když papež zřejmě vstal. Celá scéna je nepřehledná, protože na místě se pohybovalo mnoho lidí.

K podobnému narušení bezpečnosti došlo i během loňské půlnoční mše. Na konci bohoslužby se jistá žena pokusila přeskočit zábranu a dostat se do těsné blízkosti Benedikta XVI. Na její snahu ale rychle zareagovala ochranka, která ji srazila k zemi. I tato žena byla oblečena v červeném. Podle Benedettiniho je zatím nejasné, zda jde o tu samou osobu, která způsobila čtvrteční rozruch.

Dnes podle tradičního programu přednese Benedikt XVI. své poselství světu. Z balkónu "loggia" baziliky Sv. Petra tak zazní slavnostní požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu).

 

Právě se děje

Další zprávy