Sníh zastavil letadla v Británii. Trpí tím i Češi

jem
22. 12. 2009 18:10
Na několika letištích ve Velké Británii uvízly desítky tisíc lidí

Londýn - Přestože se po třídenní přestávce začalo dnes opět jezdit v eurotunelu mezi Velkou Británií a kontitnentem, sníh a led způsobily dašlí chaos v dopravě. 

Na mnoha místech Velké Británie se úplně zastavila doprava. Podle předpovědí meteorologů se navíc zdá, že se situace hned tak nezlepší.

Na letištích ve městech Luton, Gatwick, Stansted, Glasgow a Edinburgh je v současné době zastaven veškerý provoz a desítky tisíc lidí se tak na svátky nedostanou domů.

Kvůli sněhu byl zrušen i jeden dopolední let společnosti British Airways mezi Prahou a Londýnem. 

Češi v potížích

Chaos v Británii postihl i Čechy, kteří směřovali z této země na vánoční svátky domů.

Aktuálně.cz se přihlásila Jana Herglová, která v Británii pracuje a chtěla do Prahy.

„Včera jsem měla letět z Gatwicku do Prahy, ale kvůli sněhovým podmínkám byly všechny lety zrušeny," popsala pro Aktuálně.cz.

Zatím se marně snaží sehnat si místo alespoň v autobusu. Cesta ale trvá dvacet hodin a není jisté, zda bude v provozu tunel pod kanálem la Manche.

EasyJet zrušil většinu letů

Cestu zmíněné ženy zkřížily potíže, do nichž se kvůi počasí dostala letecká společnost EasyJet.

Ta v posledních dnech zrušila zhruba osmdesát procent všech letů.

O zrušení letů se podle Jany Herglové cestující dozvěděli až přímo na letišti.

„Po příjezdu na letiště a dvouhodinovém čekaní, nám oznámili, že si let buď můžeme zdarma přebookovat (nejdříve na 26. prosince) nebo požádat o vrácení peněz. Bohužel celý jejich info systém moc nefunguje" dodává mladá žena.

Vedení společnosti EasyJet navíc cestujícím nenabídlo žádnou pomoc při řešení vzniklých komplikací, například zprostředkování ubytování apod. 

Problémy hlásí také Itálie a Německo

Kromě Britských ostrovů počasí komplikuje dopravu také v severní Itálii, kde se mluví o naprostém chaosu v dopravě.

Milánská letiště Malpensa a Linate musela být dočasně uzavřena, uvízlo zde přes tisíc pasažérů, jejichž lety byly zrušeny.

V celém regionu Emilia-Romagna byly zablokované dálnice i silnice a úřady vyzvaly obyvatele, aby nejezdili autem. Kromě letecké a silniční dopravy sužuje nepříznivé počasí také železnici.

Ta v Itálii zkolabovala již v pondělí, stovky vlakových spojů zůstaly zrušeny i dnes, další měly velká zpoždění. V regionální metropoli Miláně muselo být nasazeno na osm stovek vojáků, kteří pomáhali zprůjezdnit hlavní dopravní tepny.

V celé Lombardii zůstávají zavřené školy, sněžení se očekává i ve středu.

Kolaps centrálního letiště ve Frankfurtu nad Mohanem

V sousedním Německu sněhová kalamita postihla zejména uzlové letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, kde musel být na několik hodin zastaven provoz. Na svůj let zde marně čekalo přes osm tisíc cestujících.

Jen společnost Lufthansa musela zrušit 250 letů. Tání nezabránilo nehodám na dálnicích, nejvíce je jich hlášeno od dolnosaského Hannoveru. V Bavorsku byly uzavřeny školy, také silniční přechod Waidhaus-Rozvadov byl v noci na dnešek kvůli nehodě dočasně uzavřen.

Uvolnění od pondělních potíží s počasím a dopravou naproti tomu hlásí Belgie a Španělsko. Sníh na madridském letišti roztál a letecký provoz se obnovil. V Česku i nadále trvá varování před namrzajícími vozovkami.  

 

Právě se děje

Další zprávy