V Evropě umrzly desítky lidí, letiště jsou ochromena

moh, gaz
21. 12. 2009 13:22
Husté sněžení působí problémy letadlům, vlakům i motoristům
Sníh ovládl Evropu
Sníh ovládl Evropu | Foto: Reuters

Frankfurt - Rekordní mráz zablokoval o víkendu dopravu po celé Evropě. Na jihozápadě Německa dokonce teploty přesáhly mínus třicet stupňů.

Desítky lidí v Evropě umrzly, nejvíce z nich v Polsku, kde úřady hlásí 42 mrtvých. Od začátku roku zde umrzlo 200 osob, dvakrát tolik, co loni. Šest lidí zemřelo kvůli mrazům v Německu, tři v Rakousku. V Česku si počasí vyžádalo deset obětí.

Evropa bojuje se sněhovou kalamitou na letištích i dálnicích. Letiště ruší lety, na dálnicích leží závěje sněhu a vlaky jsou postiženy výpadky.

Letiště ve Frankfurtu muselo dnes ráno zrušit více než čtyřicet odletů a příletů, dvě stě letů zrušilo už v neděli.

Kolem poledne se ve Frankfurtu očekává další sněžení. Letiště proto podle Spiegel Online počítá s komplikacemi po celé pondělí.

Ještě horší byla situace v Düsseldorfu, který včera zrušil 300 letů a letiště takřka na celý den uzavřel. Letiště nyní obnovuje provoz, mnoho letů má však zpoždění a funkční je pouze jedna dráha ze dvou. I dnes tak byly některé odlety a přílety zcela zrušeny.

Na letišti zůstalo přes noc podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung kolem 700 cestujících, kteří byli letištním personálem zásobováni přikrývkami a potravinami.

Stejný počet cestujících strávil podle odhadů noc také na amsterdamském Schipholu. I tam se dnes očekává zrušení dalších letů. Po celý den bylo v neděli uzavřeno letiště v Bruselu. Pětinu letů hodná dnes zrušit letiště Charles de Gaulle v Paříži, padesát letů bylo v pondělí kvůli velkému sněžení zrušeno také v Madridu.

Podobným problémům čelí i železnice a evropští motoristé.

Provoz na německých dálnicích byl v noci z neděle na pondělí komplikován hustým sněžením. Postiženo bylo zejména Severní Porýní-Vesfálsko, Dolní Sasko a Bavorsko. V Severním Porýní-Vestfálsku jsou silně zasněžené úseky dálnic zcela uzavřeny.

Již třetí den stojí provoz v eurotunelu pod kanálem La Manche, poškozeno je kolem 55 tisíc cestujících.

V neděli večer vykolejil železniční spoj u Paříže a zranil 36 lidí. Havaroval také vlak na hlavním nádraží v Záhřebu, zraněno bylo 50 lidí. I zde úřady podezřívají, že je na vině nepříjemné počasí.

Vlaková spojení ruší i Španělsko, Rakousko a Nizozemsko.

 

Právě se děje

Další zprávy