České regiony vypadly z elity Evropy, propadla i Praha

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
20. 12. 2009 15:00
Mezi stovku ekonomicky nejatraktivnějších regionů unie se dostal jediný kraj z Česka
České kraje jsou v porovnání s evropskou špičkou pro zahraniční investory jen málo atraktivní. (Na snímku automobilka Hyundai v severomoravských Nošovicích).
České kraje jsou v porovnání s evropskou špičkou pro zahraniční investory jen málo atraktivní. (Na snímku automobilka Hyundai v severomoravských Nošovicích). | Foto: Radek Pecák

Berlín - Propast mezi českými kraji a ekonomicky nejatraktivnějšími regiony Evropské unie se povážlivě zvětšuje. V žebříčku sestaveném poradenskou firmou Contor se ani jeden z nich nedostal do elitní padesátky.

Nové hodnocení zveřejnil německý manager magazin. Experti srovnávali přes tisíc regionů ze všech zemí EU, s výjimkou Británie, Dánska, Rumunska a Bulharska.

Mezi stovkou nejúspěšnějších oblastí, které investory lákají například nízkou nezaměstnaností, vzdělanými obyvateli, využíváním moderních technologií či vysokým podílem mladých, figuruje z Česka jen Praha.

Ani hlavní město České republiky ale v porovnání s ostatními nedopadlo nijak oslnivě. Oproti roku 2007 si Praha pohoršila o 27 míst. Spadla ze 41. na 68. příčku.

Slováci bodovali

Výrazně si naopak polepšili sousední Slováci. Trnavský kraj, podle Contoru nejatraktivnější region Slovenské republiky, poskočil ze 60. na celkové 10. místo v EU.

Slovensko válcuje Česko. Mezi stovku nejatraktivnějších regionů EU se dostaly tři kraje ze Slovenské a jen jeden z České republiky.
Slovensko válcuje Česko. Mezi stovku nejatraktivnějších regionů EU se dostaly tři kraje ze Slovenské a jen jeden z České republiky. | Foto: Pavol Urbi, Aktualne.sk

Do evropské stovky se krom toho vešly i Bratislava (22. místo) a Trenčianský kraj (75. místo).

Trnavský kraj, sousedící s Bratislavou, těží hlavně ze své polohy; leží nedaleko Rakouska a přímo hraničí s Maďarskem. Nejméně lidnatý slovenský region postavil mnoho průmyslových parků (například průmyslovou zónu Senica), do nichž nalákal řadu investorů zvučných jmen.

Automobily tu vyrábí třeba francouzský Peugeot. Oblast profituje z místních termálních a léčivých pramenů a s nimi spjaté turistiky. Pro Slovensko je Trnavský kraj klíčový i z energetického hlediska - stojí tu vodní dílo Gabčíkovo a elektrárna Jaslovské Bohunice.

Premiantem sídlo bankéřů

"Výkladní skříní" celé EU je podle nového žebříčku Lucembursko.

Nejúspěšnějším regionem Evropské unie je Lucemburské velkovévodství. Vyplatila se mu sázka na finančnictví, své sídlo tu má na 150 bank.
Nejúspěšnějším regionem Evropské unie je Lucemburské velkovévodství. Vyplatila se mu sázka na finančnictví, své sídlo tu má na 150 bank. | Foto: Reuters

Lucemburské velkovévodství září hlavně díky bankovnictví (sídlí tu 150 různých bank) a investičním fondům. Region se může pochlubit nejvyšším HDP na hlavu na světě, jako své evropské sídlo si ho zvolily přední světové IT-firmy.

Těsně za unijním premiantem následuje na 2. místě evropské "Silicon Valley" v okolí Mnichova, dále pak Ingolstadt, Varšava a město Mnichov.

Právě Polsko patří - vedle už zmiňovaných Slováků - k velkým překvapením aktuálního hodnocení. Mezi 25 top-regiony Evropské unie má hned tři zástupce.

"Skokan" z Polska

Titulem "skokan uplynulých dvou let" by se kupříkladu mohla pyšnit úrodná oblast Koninski na severovýchodě Polska. Letos ji odborníci vyhodnotili jako 18. nejatraktivnější region EU, v roce 2007 přitom figurovala až ve čtvrté stovce.

Region Koninski, který je něčím mezi českým okresem a krajem, dokázal v minulosti přilákat mnoho investorů z ciziny, třeba ze Švédska. Vznikla tu hustá síť malých a středních podniků. Vyrábí se tu například okna.

Z NDR se utíkalo před 20 lety a utíká se z ní dodnes. I když se mezitím spojila se Západním Německem. Východoněmecké regiony patří k ekonomicky nejméně atraktivním v celé EU.
Z NDR se utíkalo před 20 lety a utíká se z ní dodnes. I když se mezitím spojila se Západním Německem. Východoněmecké regiony patří k ekonomicky nejméně atraktivním v celé EU. | Foto: Archiv

Kromě Slovenska má v první pětadvacítce dva zástupce také Francie, po jednom potom Švédsko, Finsko, Lotyšsko a Irsko. Všechna ostatní místa obsadily územně-správní celky z Německa.

Nejúspěšnější země? Německo

Žebříčku společnosti Contor vévodí hlavně regiony z Bavorska. Do elitní evropské pětadvacítky se jich vešlo hned dvanáct.

Spolkové země v bývalé NDR, stejně jako sever Německa, dopadly naopak ještě hůř, než se čekalo. Jeden z tamních okresů, Parchim v Meklenbursku-Předním Pomořansku, dokonce skončil až na 1032. místě (z 1034 hodnocených).

"Německo tak jako by ztělesňovalo to, k čemu studie (společnosti Contor) došla," napsal o regionálním žebříčku zpravodajský sever Spiegel Online. Na jedné straně doširoka rozevřených nůžek je čím dál vyspělejší Bavorsko, na druhé stále zaostalejší oblasti na východě země.

Recept na úspěch: nalákat mladé

"Úspěšné regiony se vytvářejí kolem technologického jádra z univerzit a firem založených na intenzívním výzkumu," připomíná Spiegel Online. Tohle jádro pak na sebe dál nabaluje pracovní sílu i další investice.

Jaký je recept na ekonomický úspěch? Regiony musí nalákat a udržet si co nejvíce mladých a vzdělaných lidí, tvrdí němečtí experti.
Jaký je recept na ekonomický úspěch? Regiony musí nalákat a udržet si co nejvíce mladých a vzdělaných lidí, tvrdí němečtí experti. | Foto: Jan Langer

Neúspěšné oblasti naopak bojují s masovým odlivem obyvatelstva. Investoři se jim proto obloukem vyhýbají. Tak jako bývalé NDR.

V době masivního stárnutí evropské populace je podle autorů žebříčku klíčové hlavně to, zda v regionu zůstávají mladí lidé.

"Bohaté společnosti jim nabízejí příjemné životní podmínky, a to jak z ekonomického, tak z kulturního a sociálního hlediska," vysvětluje na svých stránkách poradenská firma Contor. "Vzdělání, vědomosti a technologie jsou základem budoucího hospodářského úspěchu," tvrdí němečtí experti.

V dobách ekonomické krize podle nich obstojí pouze regiony, které zabrání mladým a vzdělaným, aby se sebrali a odešli jinam. Platí to jak o Německu, tak o krajích v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy