Pod La Manche zamrzly čtyři vlaky s 2000 cestujícími

Zahraničí Zahraničí
19. 12. 2009 10:20
Vlaková doprava mezi Evropou a Británií zkolabovala
Stovky cestujících z vlaků Eurostar musely být evakuovány
Stovky cestujících z vlaků Eurostar musely být evakuovány | Foto: Wikipedia Commons

Paříž/Londýn - Dvě tisícovky lidí musely strávit noc pod kanálem La Manche poté, co se v tunelu porouchalo krátce po sobě hned několik rychlovlaků.

Čtyři soupravy se zastavily v rychlém sledu poté, co lokomotivy nevydržely prudkou změnu teploty mezi vymrzlým severem Francie a vyhřátým ústím tunelu, popisuje BBC.

Dva vlaky se podařilo vytlačit zpět, stovky lidí ze zbývajících ovšem musely být evakuovány.

Hrozivé horko i mráz

"Seděli jsme v tunelu několik hodin. Odbývali nás jen výmluvami," popsal cestující Lee Godfree situaci poté, co se jeden z vlaků porouchal. Se svou rodinou vyrazil z pařížského Disneylandu o půl sedmé večer, do anglického Folkestone se nakonec dostali až v pět ráno.

"Horko v tunelu bylo neúnosné. Nakonec vedle nás zastavila souprava převážející auta směrem z Británie. Evakuovali jsme se z rozbitého rychlíku do autovlaku," citovala BBC Gofreeho. Vlak odvezl asi sedm stovek pasažérů zpět do Francie, a odtamtud je po dalším čekání nová souprava opět převezla do Británie.

Jiný z cestujících popsal opačný zážitek - čekání před ústím tunelu v silném mrazu. James Brownell s přáteli měli namířeno do Francie, avšak museli dvanáct hodin prosedět v autě bez jakékoliv pomoci personálu a s minimem informací, co se stalo.

"Nenabídli nám jídlo ani pití. Naštěstí jsme měli deky a přikrývky, takže jsme byli alespoň trochu v teple. V jiném autě za námi seděly malé děti. Bylo to hrozných dvanáct hodin," uvedl Brownell.

Dopravní kolaps

Další dva rychlíky, mířící k tunelu z Bruselu a Paříže, se podařilo dispečerům včas zastavit a poslat zpět do výchozích stanic.

Mluvčí Eurostaru Bram Smets se omezil na strohé oznámení, že "všichni cestující jsou v bezpečí." Firma přerušila provoz pod La Manchem do sobotního poledne, cestujícím však dala najevo, aby pro jistotu víkendové cesty tunelem odložili.

Přesto v terminálech na obou stranách tunelu čekají davy lidí.

Železniční kolaps vyvolal následné dopravní zácpy na britských ostrovech, kde se příjezdové dálnice zaplnily kamiony a auty vezoucími rodiny na euro víkend. Britská policie už vyhlásila krizové opatření a odklání řidiče mimo Dover a Folkestone.

Také francouzský Port of Calais musel být v noci na sobotu uzavřen.

 

Právě se děje

Další zprávy