Účet za loupež dat: Čechům zmizely z karet statisíce

Petr Kučera Petr Kučera
5. 1. 2010 8:10
Česká spořitelna v prosinci zablokovala další platební karty
Foto: MasterCard

Praha - Už několik desítek případů zneužití platebních karet českých klientů zaznamenala Česká spořitelna v souvislosti s loňským únikem dat ve Španělsku. Konkurenční ČSOB sice díky preventivní blokaci všech ohrožených karet zaznamenala jen osm případů, i tak ale z účtů zmizelo 350 tisíc korun.

Dvě největší české banky jsou příkladem odlišných přístupů v kauze, která se stala dosud největší svého druhu. Zatímco ČSOB už v listopadu zablokovala všech zhruba šest tisíc ohrožených karet, Česká spořitelna tento preventivní krok provedla řádově u stovek karet.

"Ke skutečnému zneužití došlo u osmi lidí," říká mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek. Počet postižených se během prosince už nezvýšil právě díky předchozí rozsáhlé blokaci. Osm postižených klientů přišlo celkem o 350 tisíc korun, v průměru tedy kolem 40 tisíc.

Oproti tomu Česká spořitelna blokovala další karty i v prosinci. "Celkem, tedy včetně předchozích opatření, jsme zatím zablokovali přes tisíc karet. Klienti reklamovali několik desítek případů zneužití karty," říká Pavla Langová z tiskového oddělení České spořitelny. Bližší informace o škodách nesdělila.

Komerční banka zablokovala řádově stovky karet. "Zaznamenali jsme jednotky pokusů o skutečné zneužití," říká mluvčí Monika Klucová.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Je vaše karta v bezpečí? Deset nejčastějších otázek
Skandál s kartami připraví německé banky o miliony eur
Banky hlásí první skutečné pokusy zneužít karty

Banky také splnily předchozí sliby, že klientům vrátí všechny peníze ukradené v souvislosti s únikem dat ve Španělsku a nebudou po nich požadovat žádnou spoluúčast.

Prověřování, blokace a výměna karet či mimořádná komunikace s klienty přišly ČSOB řádově na miliony korun. Česká spořitelna nechce výši nákladů uvést. Podle informací stanice Deutsche Welle přišla německé banky výměna jedné karty na pět až deset eur.

Pro největší banky může být menším zlem riskovat neoprávněné transakce z několika málo karet a vzniklou škodu pak klientům uhradit, než preventivně blokovat desetitisíce karet, vydávat nové a vše projednávat s klienty. I to je podle odborníků důvod, proč jich Česká spořitelna - ač největší vydavatel - zablokovala výrazně méně než ČSOB.

"Peníze klientů nejsou v žádném případě ohroženy, neboť i v případě zneužití jim jejich vydavatelská banka ztrátu plně nahradí," ujistil klienty hned na začátku kauzy výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán. V takových případech totiž klient za zneužití karty nemůže, neporušil žádné ze základních bezpečnostních pravidel.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Banky potichu snížily sazby na spořicích účtech
Pojištění bankovních vkladů se zdvojnásobí na 100 tisíc
Banky zdražily karty. Za to, že je musí zdarma blokovat

Rozsáhlý únik dat ve Španělsku ohrozil teoreticky až 100 tisíc Čechů, kteří od předloňského podzimu do srpna 2009 platili u tamních platebních terminálů a bankomatů. Podle neoficiálních informací prodal data o kartách některý ze zaměstnanců společnosti, která tyto údaje zpracovává. Následně byly zaznamenány případy zneužití zcizených dat k výrobě padělků a k platbám u obchodníků v různých částech světa.

 

Právě se děje

Další zprávy