Nápis Arbeit macht frei v Osvětimi ukradli zloději

Zahraničí Zahraničí
18. 12. 2009 9:50
Krádeži nezabránili ani čtyři strážci
Foto: Martin Novák

Krakov - Neznámí pachatelé v noci na dnešek z brány bývalého nacistického koncentračního tábora v Osvětimi na jihu Polska ukradli známou tabuli s nápisem "Arbeit macht frei" (Práce osvobozuje).

"Je to hanebný čin. Doufám, že policie bude při svém intenzivním pátrání po pachateli úspěšná," prohlásil dnes ráno ve vysílání polské zpravodajské stanice mluvčí muzea Osvětim-Březinka Jaroslaw Mensfelt.

"Vyšetřování případu stále probíhá. Zjišťujeme, co se mohlo stát, a eventuelně, kdo by mohl tabuli ukrást. Na jedné straně tabuli zloději odšroubovali a na druhé ji odtrhli. Vyslechneme zaměstnance a podíváme se na záběry kamer, které tam jsou rozmístěny," řekl v televizi mluvčí krakovské policie Dariusz Nowak.

Objekt v noci hlídaly nejen kamery, ale také ho střežili čtyři zaměstnanci osvětimského muzea, kteří o ukradení tabule informovali policii kolem půl šesté ráno.

"Taková krádež je neuvěřitelná věc. Nikdo dosud nebyl natolik smělý, aby se ke krádeži v takovém místě odhodlal. Pro mnoho lidí je to přeci posvátná věc. Není to náhodná, ale dobře organizovaná krádež," tvrdil v polské televizi tajemník Rady pro ochranu pamětí boje a mučednictví Andrzej Przewolnik.

Zároveň také dodal, že podobné krádeže, i když ne tak odvážné, se na místech polských památek dějí čím dál tím častěji. Vlnu loupeží dokonce označil za mor šířící se Polskem.

Nahoře s, dole bez. Osvětimská brána přišla o svůj známý nápis.
Nahoře s, dole bez. Osvětimská brána přišla o svůj známý nápis. | Foto: Reuters

Původní nápis "Arbeit macht frei" vznikl v zámečnické dílně v koncentračním táboře. Písmena vytvořil vězeň Jan Liwacz.
Na tabuli je obrácené písmeno B ve slovu Arbeit, což si mnozí vykládali jako skrytý výraz odporu vězňů proti nacistům. S největší pravděpodobností ale šlo o chybu.

Původní desku s nápisem odstranili z brány těsně po ukončení války sovětští vojáci, kteří ji plánovali odvést jako válečnou trofej do Ruska. Za láhev levného alkoholu ji ale přenechali bývalému vězni Eugeniuszovi Nosalowi, který pak tabuli schoval v budově městské rady.

Vedení muzea již delší dobu zdůrazňuje, že budovy nutně potřebují opravu. Německá vláda letos rozhodla, že na rekonstrukci finančně přispěje milionem eur. V muzeu se neplatí vstupné.

Ke krádeži došlo loni i v prostorách bývalého nacistického koncentračního tábora v Terezíně. Zloděj odcizil měděné destičky z hrobů před terezínskou pevností.

 

Právě se děje

Další zprávy