Bělehrad a Sarajevo znovu spojil vlak. Po 18 letech

Simona Holecová
13. 12. 2009 16:40
V ošuntělém spoji cestovalo sedmnáct lidí, do cíle jich dorazilo jen devět
Muž se synem se dívají na vlak, který do Sarajeva přijel z Bělehradu. Po osmnácti letech.
Muž se synem se dívají na vlak, který do Sarajeva přijel z Bělehradu. Po osmnácti letech. | Foto: Reuters

* Vzdálenost obou měst po kolejích činí zhruba 500 kilometrů * Lístek Bělehrad-Sarajevo stojí 31 euro

Bělehrad - Písknutí a skřípot. A pak už se ošuntělý vlak se třemi vagóny vydal na pět set kilometrů dlouhou trasu Bělehrad - Sarajevo.

Důvod, proč o spoji, který v neděli ráno odvážel ze srbské metropole pouhých sedmnáct pasažérů, psát, je prostý: Vlak na trati Bělehrad-Sarajevo nevyjel po dlouhých osmnáct let.

Kdysi moderní spoj, který býval našlapaný obchodníky, lyžaři i turisty a stal se chloubou mnohonárodnostní Titovy Jugoslávie, přerušila válka na Balkáně.

Teprve nyní, deset dní do Vánoc, vyjel. Jako symbol úsilí napravit pošramocené vztahy.

Momentka z hlavního bělehradského nádraží.
Momentka z hlavního bělehradského nádraží. | Foto: Reuters

"Je to mimořádný počin, znovu tenhle spoj obnovit," citoval bosenský list Oslobodjenje třiačtyřicetiletého právníka z Bělehradu Branka Rogosiče. Byl jedním z oněch 17 pasažérů na palubě; jen devět z nich plánovalo dojet až do Sarajeva. Ostatní vystupovali cestou.

Agentura AP popsala vlak jako starý a špinavý s poškrábanými okny, nic, co by připomínalo Olympijský Express. Vyšňořený vlak, který po trati Bělehrad-Sarajevo vozil návštěvníky na sarajevskou olympiádu. Tehdy se vagóny táhl červený koberec a o cestující se staraly sličné stevardky. Komunistická Jugoslávie roku 1984 se chtěla blýsknout před celým světem.

"Byl to ten nejlepší vlak v Jugoslávii. Miloval jsem ho," vzpomíná jednačtyřicetiletý překladatel Slavica Nikolič z Belěhradu, který tehdy často Olympijským Expressem cestoval.

Na lince Bělehrad-Sarajevo
Na lince Bělehrad-Sarajevo | Foto: Reuters

Válka, která v Bosně připravila v letech 1992-95 tisíce lidí o život, dramaticky změnila tvář obou měst. Nejde jen o jiné pohledy, které se teď cestujícím "historického" vlaku naskytnou. Ale třeba také o hraniční přechody, které na cestě stojí. Vlak překonává dva státy a cesta s těmito zastávkami zabere osm hodin.

Válka se podepsala i na skladbě vlaku. Jeden vůz je v barvách Bosensko-srbské železniční společnosti, jeden v barvách Srbských železnic a třetí poskytly Železnice Sarajevo.

Jak napsala AP, vůz patřící Bosensko-srbské železniční společnosti byl odpojen v srbském teritoriu Bosny. Dříve, než spoj dojel do Sarajeva.

 

Právě se děje

Další zprávy