Záhadná záře nad Norskem objasněna. Rusové stříleli

Zpravodajská směna, zprav. směna, jem
10. 12. 2009 11:50
Světelný úkaz trval několik minut. Norové se báli, že jde o UFO
Amatérská videa a záběry záhadného úkazu zaplavily internet
Amatérská videa a záběry záhadného úkazu zaplavily internet | Foto: repro YouTube

Oslo - Neúspěšný test ruské rakety Bulava vyděsil Norsko a zaměstnal na několik hodin fyziky, astrology a amatérské ufology v této skandinávské zemi.

Před osmou hodinou ranní tisíce Norů na obloze uviděli světelnou spirálu a v ní modrou čáru. Norský meteorologický ústav ihned zahltily stovky telefonátů. "Co se stalo? Je to UFO? Nebo co vlastně?" ptali se lidé.

Jenže odpověď v tu chvíli ještě rozrušení Norové nedostali. Proč se na obloze objevila bílá spirála a od ní modré paprsky, nikdo nevěděl.

Rusko totiž o testování rakety neinformovalo a teprve během dne vydalo ministerstvo obrany oficiální oznámení o tom, že se jednalo o neúspěšný pokus odpálení balistické rakety.

 

Podle agentury Interfax byla raketa odpálena z jaderné ponorky Dmitrij Donskoy. První dvě fáze letu proběhly bez komplikací, ale ve třetí se objevila technická závada.

Nebylo to prvně. Rusové už raketu Bulava testovali dvanáctkrát a v polovině případů to skončilo fiaskem.

Bulava na fotkách

Ruská armáda proto dokonce zvažuje, že změní dodavatele balistických raket. Ředitel ruského institutu pro vývoj raket již před časem podal výpověď.

Úkaz vyfotografovala či natočila řada lidí. Ruská ambasáda zprvu test rakety rezolutně odmítala přiznat, a tak podivný úkaz zůstával záhadou dlouhé hodiny.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy